Duurzaam Bouwen

Comfortabeler wonen in een Multi-Comfort House

Isover, wereldmarktleider in isolatiematerialen, doet met het ‘Multi-Comfort House’ zijn interpretatie van het passiefhuis uit de doeken. Ultieme energiebesparing voorop, maar de lat ligt ook hoog op vlak van wooncomfort. Als producent van minerale wol mikt ISOVER daarbij op nieuwbouw én renovatie, op houtskelet én traditioneel metselwerk. Het concept moet bouwheren en architecten overtuigen door de vrijheid van bouwstijl, de sterke prestaties en milieubewuste duurzaamheid.

De naakte cijfers: 40 % van het totale wereldwijde energieverbruik wordt in particuliere woningen opgesoupeerd. Het overgrote deel daarvan, bijna 80 %, kunnen we besparen door een efficiënte isolatie, ten koste van de grote slokop, de centrale verwarming. ‘We kunnen dus meer dan een derde van alle energieverbruik ter wereld uitschakelen door simpelweg extra goed te isoleren, door passief i.p.v. actief te verwarmen. Inherent aan het Multi-Comfort House is dat dit perfect te realiseren is zonder gecompliceerde technologie, bij alle soorten bouwmaterialen, en dit terwijl het wooncomfort geoptimaliseerd wordt’, klinkt het bij ISOVER.

Minerale wol als hoeksteen van de passieve verwarming

Belangrijkste kenmerk van minerale wol is de onovertroffen thermische isolatie: waar je zelfs in een nieuwbouwwoning nog 10 tot 15 m3 aardgas of stookolie per m2 per jaar verbruikt, daalt dit cijfer in het Multi-Comfort House tot ongeveer 1,5. De kloof met oudere woningen is nog hallucinanter: daar gaat gemakkelijk elk jaar tot 20-30 m3/m2 fossiele brandstof in rook op.

Deze sterke prestaties zijn te danken aan twee cruciale basiseigenschappen van glaswol: zijn afdichtend vermogen en ‘dampopenheid’. Een van de principes van het Multi-Comfort House is immers het maximaliseren van de luchtdichtheid: het is onthutsend hoeveel warmte er zelfs door een minieme kier of naad verloren gaat. Glaswol maakt daarmee komaf doordat het, anders dan bijvoorbeeld schuimplaten, die lacunes perfect opvult, terwijl de structuur van het huis ongehinderd kan drogen door zijn dampdoorlatend karakter. Het maximaliseren van de luchtdichtheid wordt gegarandeerd door het vochtregulerend lucht/dampscherm Vario KM duplex. Dit is een doorschijnende polyamide film die onder de isolatie wordt aangebracht.

Glaswol is bovendien een 100% recycleerbaar materiaal, waarvan de grondstof voor 80% uit gerecycleerde glasscherven bestaat. Doordat isolatie hoofdzakelijk op lucht gebaseerd is, is het ook tot kleine volumes comprimeerbaar, wat dan weer voordelen oplevert voor transport en opslag.

Gezond comfort voor mens en portemonnee

In het Multi-Comfort House draait het echter evenzeer om wooncomfort als om energiebesparing, daarin schuilt net de grote kracht ten opzichte van het standaard passiefhuis. Het concept behelst dan ook meer dan enkel isolatie. De lucht is er altijd in beweging – zonder tocht te creëren - door het Comfort-ventilatiesysteem, dat afrekent met pollen, gassen en geurtjes. Vocht en schimmel krijgen simpelweg geen overlevingskans. Je bent dus steeds verzekerd van de beste luchtkwaliteit, zelfs na een maand vakantie keer je niet in een muf huis terug.

De warmteterugwinning via de warmtewisselaars zorgt winter en zomer voor een constante en gelijkmatige spreiding van een aangename temperatuur. Daarenboven zorgt glaswol ook voor geluidscomfort dankzij zijn sterke akoestische isolatie. Thermische ramen, zonnecollectoren en andere optionele componenten vervolledigen het concept.
Het Multi-Comfort House is een investering die loont vanaf dag één dat het bewoond is, want de energie-uitgaven worden tot 90% verminderd. Dat betekent een snelle terugverdientijd van de 5 tot 8 % extra bouwkost, wat zeker in tijden van exploderende brandstofprijzen een belangrijke financiële kopzorg minder is. De hogere verkoopwaarde van een passiefhuis is natuurlijk ook mooi meegenomen.

Ook voor renovatie en na-isolatie

Voor renovatiedoeleinden en als ‘na-isolator’ zet glaswol meer en meer de norm om bestaande woningen te opwaarderen. Het plaatsingsgemak, de brandvertragende werking en veilige toepassing van glaswol zijn hier zeker niet vreemd aan. Daarom dat Isover binnenkort een gratis brochure verspreidt voor iedereen die renovatieplannen heeft of bijkomend wil isoleren.

Die brochure is een handig en eenvoudig vademecum dat de toepassingsmogelijkheden concreet en geval per geval in kaart brengt (hellende daken, vloeren, voorzetwanden, tussenverdiepingen, binnen- en buitenisolatie ...). Verder worden ook nog eens de voordelen en fiscale stimuli van isolatie op een heldere manier uit de doeken gedaan.