Duurzaam Bouwen

Column Liesbeth Liefsoons: Duurzaam bouwen

Tussen 6 en 14 november organiseert Bond Beter Leefmilieu het evenement Ecobouwers Opendeur, de campagne die vroeger bekend stond onder de naam Open Klimaathuizen. In het kader hiervan vroegen wij architecte Liesbeth Liefsoons om dieper in te gaan op het concept 'duurzaam bouwen'.
Tijdens Ecobouwers Opendeur kom je alles te weten over bouwen met aandacht voor energiezuinigheid en duurzame materialen. De focus ligt op de bouwheer: waarom kiezen voor energiezuinig of duurzaam bouwen? Het zijn dan ook stuk voor stuk bewuste, geëngageerde en gedreven bouwheren die hun ervaringen delen.

Tijdens de weekends van 6 & 7 en 13 & 14 november kan je gratis binnenkijken in meer dan 120 lage-energiewoningen, je kan ze zien, horen en voelen. Zij geven uitleg over het energieconcept, de isolatie en de verwarming. Je hoort ook alles over de gebruikte materialen en de samenwerking met de bouwpartners.

Naar aanleiding van deze opendeurdagen is mij gevraagd een artikel te schrijven over duurzaam bouwen. We hebben hier de afgelopen jaren heel wat ervaring in opgebouwd. Voor mij persoonlijk gaat duurzaam bouwen vrij ver, het maakt deel uit van ons wereldbeeld en levensvisie.
Duurzaam bouwen, iedereen heeft er tegenwoordig de mond van vol. Maar wat betekent dit eigenlijk? De verschillende definities en vormen van duurzaam bouwen overlappen elkaar. Wij staan achter een integrale visie op ‘duurzaam bouwen’ waarin zowel de menselijke gezondheid als het minimaliseren van negatieve milieu-effecten van belang zijn. Een duurzaam gebouw ontstaat niet door achteraf een aantal energiezuinige technieken toe te passen zoals het installeren van een warmtepomp. Waarbij ik niet wil zeggen dat ik niet achter het concept van een warmtepomp sta . Wij zien het duurzaam bouwen-verhaal toch wat ruimer. Er dient van in het begin rekening gehouden te worden met een aantal factoren. Reeds vanaf het eerst ontwerp komen 4 componenten aan bod: ruimtegebruik, materialen, energie en water.

Lees verder op Vlaamsearchitectuur.be