Nieuwbouw

Clarenhof: De Sixtijnse Kapel aan de Demer

Onlangs opende Clarenhof zijn deuren in Hasselt. Een woonzorgcentrum en serviceflats zijn ondergebracht in de voormalige verblijfplaats van de zuster van het Clarissenklooster. Ook de kapel werd in een nieuw kleedje gestoken. Deze ruimte blijft publiek toegankelijk en zal in de toekomst gaan fungeren als een uniek decor voor tentoonstellingen, concerten, zorggerelateerde lezingen of filmvoorstellingen. Kunstenaar Nick Ervinck toverde het plafond om tot een artistieke parel.

Het gewelf van de Clarenhofkapel in Hasselt lijkt te zijn bekleed met tegeltjes Delfts Blauw, populair blauw beschilderd aardewerk uit het 16de eeuwse Nederland. In werkelijkheid is dit blauwgeaderd plafond echter het resultaat van een wisselwerking tussen digitaal ontwerp en minutieus schilderwerk.

Aan de grondslag van dit ontwerp dat zich als een web over het plafond uitstrekt, ligt een reeks digitale ‘blobsculpturen’: organische computergegenereerde vormen die de rigiditeit en immobiliteit van de architecturale constructie bevragen. Deze spanning tussen ‘blobs en boxes’ is een constante in het oeuvre van Nick Ervinck en vertaalt zich door het toepassen van verschillende copy-pastetechnieken uit de 3D-technologie in de beeldhouwkunst.

Lees verder op Architectura

Ook interessant