Nieuwbouw

Het Clarenhof in hartje Mechelen ingehuldigd

Vanaf november nemen de eerste bewoners hun intrek in het pas opgeleverde Clarenhof. 32 stadswoningen, 64 appartementen en twee commerciële ruimtes zijn herrezen op de plek waar ooit de Euroshopping en de Europarking stonden. Daarmee biedt dit gloednieuwe en duurzaam wooncomplex in het hartje van de Mechelse binnenstad ruimte voor zo’n 200 nieuwe bewoners. Vrijdag 28 september werd Het Clarenhof officieel ingehuldigd en kregen eigenaars, partners en nieuwsgierigen inkijk in een modelappartement.

Het Clarenhof is een gloednieuw woonproject in hartje Mechelen. Vier jaar geleden startte men met het oude, leegstaande winkelcentrum Euroshopping tot op de grond af te breken. Vandaag is een hedendaags, aantrekkelijk wooncomplex in de plaats gekomen. De stad Mechelen en projectontwikkelaar Bouwfonds Property Development Belgium nv sloten hiervoor een Publiek-Private Samenwerkingsovereenkomst (PPS) af. Samen toverden ze het massieve blok van Euroshopping, dat veel Mechelaars als een woekerende kankerplek zagen, om tot een karakteristiek project met positieve uitstraling.

Modern wooncomplex in hart van de stad
Het terrein van Het Clarenhof bedraagt bijna 1 hectare en is op een boogscheut gelegen van de Botermarkt, Grote Markt, Bruul en de Kruidtuin. Het moderne wooncomplex herbergt 64 appartementen met groot terras en 32 stadswoningen met tuin. Deze zijn goed voor ongeveer 200 nieuwe bewoners. De appartementen zullen afgewerkt zijn tussen oktober 2012 en februari 2013, en opgeleverd worden vanaf 8 november tot februari 2013. De woningen zijn klaar tussen januari en juni 2013. Naast de woonruimtes omvat het woonproject ook 600 m² handelsruimte. Bewoners geraken hun auto kwijt in een ondergrondse parking met een capaciteit van 193 parkeerplaatsen. Deze zal eind 2012 opgeleverd worden.

De prijzen van de wooneenheden variëren voornamelijk van 195 000 tot 400 000 euro. In vergelijking met gelijkaardige steden ligt de verkoopwaarde tot ongeveer 20 % lager, wat maakt dat Het Clarenhof niet alleen een kwalitatief en hedendaags, maar ook een betaalbaar woonproject is geworden.

Het Clarenhof kiest voor historische traditie
Een private centrale en kwalitatieve binnentuin biedt de bewoners van Het Clarenhof een rustpunt in het bruisende stadscentrum. Die binnentuin is overigens een typisch terugkomend element van zowel jonge als historische bouwprojecten in het Mechelse: het Hof van Habsburg, het stadhuis, Justitiepaleis, Hof van Busleyden, … Veel van hun vertrekken zijn gegroepeerd rond een uniek binnenhof. Dergelijke gelijkaardige traditie is de historische verwijzing in namen. Het Clarenhof ontleent zijn naam ook aan het vroegere klooster van de Rijke Claren dat aan de Leermarkt gevestigd was.

Duurzaamheid vertaald in hele project
Op vlak van duurzaamheid kent Het Clarenhof in Vlaanderen zijn gelijke niet voor gelijkaardige binnenstedelijke ontwikkelingen. De woningen kenmerken zich door een efficiënt energie- en waterbeheer, lager energiepeil, hoog wooncomfort en andere innovatieve oplossingen op het gebied van duurzaamheid. Het aspect van duurzaamheid vertaalt zich in het hele project. Een ventilatiesysteem in de woningen zorgt voor warmteterugwinning en regenwater wordt gerecupereerd. De groene binnentuin geeft zuurstof aan de stad. Ook het plaatselijk vlietje De Gracht is gedeeltelijk blootgelegd. De behaalde resultaten liggen ruimschoots boven de wettelijke normen. Daarenboven kenmerkt het project zich door een uitmuntende architectuur, ontworpen in overleg met de stad Mechelen en de diensten van de Vlaamse Bouwmeester, onder meer door zijn diversiteit.