Architectuur

Christian Rapp wordt nieuwe stadsbouwmeester Antwerpen

De stad Antwerpen heeft een nieuwe stadsbouwmeester aangesteld voor een periode van vijf jaar. De gerenommeerde architect Christian Rapp zal het mandaat opnemen vanaf 1 januari 2016. Hij volgt de tijdelijke bouwmeesters Christoph Grafe en bOb Van Reeth op. De stad omschrijft hiermee naar eigen zeggen haar ambitie om het ruimtelijk kwaliteitsbeleid verder uit te bouwen.

De geschiedenis van het stadsbouwmeesterschap

Het stadsbouwmeesterschap is diep ingebed in de geschiedenis van Antwerpen en heeft mee het beeld van de stad bepaald. De traditie van het stadsbouwmeesterschap in Antwerpen gaat terug tot de 19de eeuw. De functie is geëvolueerd van de 19de-eeuwse invulling van ‘architect-bouwer’ - denk aan Pierre Bourla (1783-1866) - naar adviseurs over ruimtelijke kwaliteit. Verschillende waardevolle monumenten die de stad rijk is, zijn van hun hand, zoals de Bourlaschouwburg (Bourla), Opera (Van Mechelen) en het scholencomplex aan de Napelsstraat (Van Averbeke).

De rol van de stadsbouwmeester

Antwerpen erkende als eerste stad in Vlaanderen het cruciale belang van het stadsbouwmeesterschap voor het stadsontwikkelingsbeleid. Een stadsbouwmeester brengt de verschillende partijen samen in een sereen debat en creëert vanuit een sterke visie een draagvlak voor projecten, over de sectoren heen. Hij is actief in drie vakgebieden: publieke ruimte, stedenbouw en architectuur. Hij adviseert het college van burgemeester en schepenen vanuit een onafhankelijke positie en coacht de stedelijke diensten. Hij bewaakt de stedenbouwkundige en architecturale kwaliteit van projecten als voorzitter van de welstandscommissie, een adviserend orgaan bij toekenning van stedenbouwkundige vergunningen, en het nieuwe A-overleg, een voorbereidende werkgroep bij beeldbepalende projecten.

Lees verder op Architectura

Ook interessant