Vastgoed

Chinese 'snelweghuis' nu toch tegen de grond

In China is een huis gesloopt dat in het midden stond van een autosnelweg. Voor de weg was een hele wijk afgebroken, maar de 67-jarige pluimveehouder Luo Baogen bleef halsstarrig weigeren om te vertrekken, ook al ging het aanleggen van de weg gewoon door. Tot nu dus.
Het opmerkelijke beeld van het huis in de stad Wenling is de wereld rondgegaan. Eenzaam stond het in het midden van een grote, nieuw aangelegde autosnelweg. Vanmorgen is het huis nu toch met de grond gelijk gemaakt. Het bejaarde echtpaar dat er woonde, zou akkoord gegaan zijn met een vergoeding van zo'n 31.500 euro.

Dat het huis er zo lang is blijven staan, komt omdat Luo Baogen en zijn vrouw weigerden zich te laten onteigenen. De 67-jarige landbouwer had zijn woning van 5 verdiepingen net opgeknapt voor een bedrag dat dubbel zo hoog lag als de voorgestelde afkoopsom. Waarom hij nu toch akkoord is gegaan met een som die maar lichtjes hoger is dan het oorspronkelijke voorstel, is niet bekend.

Naast de schadevergoeding krijgt Luo ook een stuk grond om een nieuw huis te bouwen. Het drama dat het Chinese koppel te beurt valt, is geen alleenstaand geval. Inwoners krijgen maar weinig inspraak in de plannen van de bouwfirma's en de lokale autoriteiten. Dat leidt steeds vaker tot sociale protesten in China.

Ook interessant