Architectuur

Cepezed ontwerpt datacentrum Delft

In Delft wordt een nieuw datacentrum voor The Datacenter Group gebouwd. Het ontwerp is gemaakt door architectenbureau cepezed. BAM heeft opdracht gekregen het centrum te realiseren op de locatie Science Port Holland – Technopolis langs de A13 bij Delft.

Het ontwerp speelt in op het koelingsconcept van het datacenter. De basis van het systeem is een ‘lucht naar lucht’-koeling. Hierbij worden luchtstromen gescheiden, via een warmtewisselaar wordt de temperatuur van de luchtstromen 'opgevangen' voor koeling van het centrum. Deze koeling kan gedaan worden tot een temperatuur van 22 graden.

Boven deze temperatuur werkt het door The Datacenter Group ontwikkelde verdampingskoeling (indirecte adiabatische buitenluchtkoeling). In de zijwand wordt buitenlucht aangetrokken. Deze buitenlucht wordt door een laag karton geblazen, dat nat wordt gehouden met opgevangen regenwater. Het natte karton zorgt voor een daling van de temperatuur van tien graden. De lucht gaat vervolgens door een warmtewisselaar en via het dak weer naar buiten.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant