Interieur

cepezed maakt rugzak van designstoel ONO

Aan het ontwerp van de beroemde ONO-stoel hoeft niets te gebeuren, maar je kunt er wel iets aan toevoegen. Aldus architectenbureau cepezed, dat de stoel van ontwerper Matthias Weber een multifunctioneel karakter gaf. Het object kan onder meer als rugzak worden gebruikt.

Het Delftse bureau is een van de honderd deelnemers aan het Charity Chair-project van het Duitse architectuurtijdschrift AIT en de Zwitserse meubelproducent Dietiker. De architecten was gevraagd een nieuwe verschijning aan de ONO-stoel te geven. De ontwerpen zullen worden geveild ten bate van de Zuid-Afrikaanse township Langa in Kaapstad.

Designstoelen en townships zijn in alle opzichten onvergelijkbaar, met de opbrengst van één ONO-stoel zou een familie waarschijnlijk lange tijd kunnen rondkomen. Toch heeft cepezed geprobeerde beide ‘werelden’ nader tot elkaar te brengen. Het bureau stelde zich de vraag hoe je de stoel als object nog meer kunt gebruiken.

Het resultaat is een ontwerp dat ook bruikbaar is om spullen te vervoeren. Met het cepezed-ontwerp is de ONO-stoel getransformeerd tot een object dat zowel thuis, onderweg als op de markt functioneel is. Naast het reguliere gebruik kan de stoel omgedraaid als een rugzak worden omgehangen, waardoor het mogelijk is tussen de stoelpoten spullen te vervoeren.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant