Algemeen

Campagne over nieuwe sociale maatregelen kraantjeswater

Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege stelde vandaag in het OCMW in Dendermonde de vervolgcampagne Goed geregeld = geld gespaard voor. Die campagne informeert beschermde klanten over hun nieuwe rechten. Sinds 1 januari 2014 kregen de watermaatschappijen een aantal sociale openbare dienstverplichtingen opgelegd. Die moeten kwetsbare groepen ondersteunen, zowel inzake dienstverlening als financieel. Voor de meest kwetsbare groep gaat het om een vrijstelling van de vaste vergoeding voor drinkwater. Een ruimere groep nl. beschermde klanten krijgt onder meer een gratis waterscan, de mogelijkheid om maandelijks te betalen en een gratis meterstandopname door de watermaatschappij.

In het sociaal huis van Dendermonde overhandigde Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege de nieuwe brochure, affiches en een videofilm voor de OCMW-wachtkamers aan voorzitter Patrick Meulebroek. Daarna demonstreerde de watermaatschappij een waterscan in een noodwoning van het OCMW. Die waterscan is gratis voor de beschermde klanten en wil duurzaam watergebruik stimuleren. Bij een rondgang in de woning worden de toestellen die water gebruiken gecontroleerd.
Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege: “We willen vermijden dat een klant na een waterlek jarenlang torenhoge facturen moet afbetalen. De klant moet wel optreden als een goede huisvader en alert zijn voor lekken, ook in moeilijk toegankelijke ruimtes of voor defecten aan toestellen.“

Succesvolle campagne

Je bent beschermde klant als je bv. een leefloon van het OCMW of een gewaarborgd inkomen voor bejaarden krijgt. Om de beschermde klanten goed op de hoogte te brengen van die nieuwe rechten, gaf Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) de opdracht een informatiecampagne uit te werken. De VMM kon daarvoor verder bouwen op de bestaande succesvolle campagne Goed geregeld = geld gespaard. Die campagne uit 2012 legt de watergebruikers in eenvoudige, heldere taal uit wat hun rechten en hun plichten zijn.

Ellen Dries, Samenlevingsopbouw Antwerpen provincie vzw: “Er was nood aan dergelijke informatie. Het campagnebeeld was sprekend en speels. De brochure in heel eenvoudige taal was overzichtelijk en voldoende uitgebreid. Goed bruikbaar dus voor ons werk.”

Van de brochure werden na de lancering in oktober 2012 op enkele maanden tijd meer dan 16.000 exemplaren opgevraagd door de sociale sector (OCMW’s, begeleidingsdiensten, woonwinkels, ziekenfondsen, enz.). In 2014 werden aan de brochure nu de rechten voor beschermde klanten toegevoegd. De nieuwe affiches zetten enkele rechten nadrukkelijk in de kijker.

Klankbordgroep

Om de campagne af te stemmen op de specifieke doelgroep werkte de VMM samen met organisaties uit de hulpverleningssector, zoals OCMW’s en armoedeverenigingen. Op vraag van de OCMW’s ontwikkelde de VMM ook een videofilm die kan afgespeeld worden in de wachtzaal. De nieuwe teksten voor de brochure werden, net zoals in 2012, voorgelegd aan Wablieft (www.wablieft.be), zodat ze voor iedereen duidelijk te lezen en te begrijpen zijn.

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege: “Deze nieuwe campagne wijst sociaal kwetsbare mensen op hun extra rechten inzake watergebruik. De informatie moet hen beschermen en voorkomen dat ze in problemen komen met hun waterfactuur.”

Ook interessant


Build for Life