Tuin

65.000 euro voor groenproject van ondernemers en gemeente

Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege heeft de gemeente Beerse een subsidie toegekend van 65.000 euro voor de uitvoering van het groenproject ‘Biodiversiteit en industrie: Beerse als model voor Vlaanderen’ De facultatieve subsidie voor de gemeente Beerse kadert in het project ‘Groen in de Stad’ van Vlaams minister Joke Schauvliege en het Agentschap voor Natuur en Bos. Het past in de doelstelling van Vlaanderen in Actie om Vlaanderen tegen 2020 te ontwikkelen tot een groen en dynamisch stedengewest. “Groen in de stad zorgt o.m. voor een beter lokaal klimaat, aangenamere werkplekken en meer biodiversiteit in de bebouwde omgeving. Investeren in groen rendeert, zoals een studie van VITO eerder al uitwees”, aldus minister Schauvliege.

Samen met VOKA Beerse, de Intergemeentelijke Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen (IOK) vzw en de Strategische Projectenorganisatie Kempen (SPK) vzw wil de gemeente Beerse de biodiversiteitswaarden voor elk van de vijf Beerse industrieterreinen (waarvan er drie behoren tot het Natura 2000-netwerk) versterken en natuurtechnische linken leggen met de biodiversiteitswaarden van de aanpalende natuurgebieden.

De kenmerkende vegetaties en fauna zullen worden opgelijst en de toepassing van BIODIVA, het meetinstrument voor biodiversiteit op bedrijventerreinen van de Provincie Antwerpen, moet leiden tot minibeheerplannen en verbeteracties. Via overleg tussen de partners en de bedrijven zal gewerkt worden aan een opwaardering van de biodiversiteit op de industrieterreinen en een common ownership van de nabijgelegen natuurgebieden. Een case study van het industrieterrein Beerse-Zuid zal meer specifiek de mogelijkheden tot economische optimalisatie van het terrein en de herinrichting van de beschikbare groene ruimte in functie van de biodiversiteit in kaart brengen.

Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege: “Dit project toont dat ook bedrijventerreinen een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan een groener Vlaanderen. Ze zijn vaak een ruimtelijke schakel tussen woonkernen en natuur in het buitengebied en kunnen zo het Vlaamse natuurlandschap versterken. De resultaten en goede voorbeelden van dit groenproject zullen door de partners na uitvoering worden voorgesteld op een duurzaamheidsbeurs in de gemeente Beerse.”

Ook interessant