Tuin

Scheldekaaien in Antwerpen Vlaamse laureaat van Groen in de Stad

Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege maakte vandaag de laureaat van de Vlaamse projectoproep Groen in de Stad (GidS) bekend. Een professionele jury koos de Scheldekaaien in Antwerpen uit negen projecten. De plannen van de Scheldekaaien munten uit door een doorgedreven en gedurfde combinatie van ecologie en recreatie. Het winnend project krijgt een subsidie van 250.000 euro.

De projectoproep Groen in de Stad (GidS) kadert in de doelstelling van Vlaanderen in Actie om Vlaanderen tegen 2020 te ontwikkelen tot een groen en dynamisch stedengewest. Minister Schauvliege reserveerde in het kader van GidS 500.000 euro voor duurzame groenprojecten in Vlaanderen: 250.000 euro voor één Vlaamse laureaat en 50.000 euro voor provinciale laureaten. De provinciale laureaten werden op 25 september bekendgemaakt. Voor de titel ‘Vlaamse laureaat’ waren in totaal 9 projecten in de running.

Alle deelnemende projecten getuigen van veel expertise op het vlak van kwaliteitsvolle groenprojecten. De jury selecteerde uiteindelijk het project Scheldekaaien in Antwerpen als laureaat. Het Droogdokkenpark is ongeveer 15 hectare groot en wordt gerealiseerd in het raam van de heraanleg van de Scheldekaaien. De jury viel onder andere voor de aanleg van een natuurlijke getijdenoever met slikken en schorren als onderdeel van de groene Scheldeboorden, die op regionale schaal een ecologisch en recreatief belang hebben. Deze getijdenoever zorgt voor een bijzonder, uniek contact met de Schelde, met zijn specifieke fauna en flora en creëert een uitzonderlijke sfeer. Het Droogdokkenpark vormt bovendien een belangrijke uitbreiding van de stedelijke groenvoorziening en voorziet ruimte voor recreatie, publieke evenementen en activiteiten in open lucht.

Joke Schauvliege, Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur: “Onze doelstelling om Vlaanderen uit te bouwen tot een groen en dynamisch stedengewest kunnen we niet alleen realiseren. Daarom stimuleren en ondersteunen we alle betrokkenen in het ontwikkelen van stedelijk groen. De expertise die er is, willen we via deze projectoproep in de kijker zetten en vooral delen met alle geïnteresseerden.”

Ook interessant