Verbouwen

4,5 miljoen euro subsidi voor Kunstencentrum Vooruit

Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege verleent het Kunstencentrum Vooruit vzw in Gent een investeringssubsidie voor culturele infrastructuur van 4,5 miljoen euro. Daarmee kan het centrum, dat is uitgegroeid tot een toonaangevend nationaal en internationaal georiënteerde cultuurinstelling, dringende renovaties uitvoeren. Het voorstel van minister Schauvliege werd afgelopen vrijdag door de Vlaamse Regering goedgekeurd.

Het Kunstencentrum Vooruit wijst in haar aanvraag op de veranderde maatschappelijke noden en de ingrijpende stedenbouwkundige vernieuwing in de directe omgeving die hun impact hebben op het gebouwencomplex. Vooruit streeft naar:
  1. een restauratie met de nadruk op een duurzaam proactief onderhoudsprogramma;
  2. een renovatie met focus op aanpassingen aan de nieuwe noden van een artistieke exploitatie, een professionele podiumtechniek, de actuele voorschriften inzake integrale veiligheid en milieu en een modern, verantwoord publiekscomfort;
  3. een dagelijkse exploitatie met nadruk op continu preventief en curatief onderhoud door een multidisciplinair team gebouwtechniek in eigen beheer.

Daarmee beantwoordt het centrum aan de doelstellingen van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege. Die vroeg in haar Beleidsnota 2009-2014 dat inzake investeringen in culturele infrastructuur rekening zou worden gehouden met “duurzaamheid; het mogelijk maken van een functionele en energiezuinig exploitatie; de toegankelijkheid en de functionaliteit voor personen met een handicap; de technologische vernieuwende inrichting en uitrusting; het open en uitnodigend karakter van het gebouw en de bereikbaarheid ervan, ook met het openbaar vervoer”.

Het masterplan van Vooruit bestaat uit 5 loten, gespreid over een looptijd van 5 jaar. Een eerste lot – de aanleg van een fietsenparking en een terras – is recent uitgevoerd. De inrichting van de fietsenparking namen de stad Gent en de Universiteit Gent voor hun rekening. De uitbating van de horeca financiert het Kunstencentrum Vooruit zelf.

De investeringssubsidie van 4,5 miljoen die Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege nu vanuit het Fonds Culturele Infrastructuur (FoCI) verleent, gaat naar volgende projecten:
  • Renovatie van de ‘coop’:
    De ‘coop’, het niet beschermde gedeelte van de Vooruit uit de jaren 50, is aangetast door betonrot en de isolatiegraad is erbarmelijk: koudebruggen, aluminium ramen en enkel glas.
  • Infrastructuurwerken concertzaal:
    In de Concertzaal wordt de facilitaire infrastructuur herschikt om aan de huidige normen van veiligheid te voldoen.
  • Renovatie van de ‘snoepwinkel’ en de toegangszone:
    De huidige hoofdingang wordt gebruikt voor zowel laden, lossen en horeca als publieksingang. De ombouw en de integratie van het hoekgebouw (een voormalige snoepwinkel) moeten dit probleem verhelpen. De ticket- en onthaalbalie zal veel meer toegankelijk worden en er wordt bergruimte gemaakt voor de opslag van theatertechnisch materiaal en logistiek materiaal.
  • Inrichting van de voorbouw:
    Dit gaat om de realisatie van een opnamestudio, de verbouwing van bestaande ruimtes in de voorbouw tot vergader- en residentieplekken en de verbetering van de bereikbaarheid van de Domzaal bovenin het gebouw.

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege: “Met deze infrastructuurwerken zet de 100-jarige Vooruit de stap naar een nieuwe eeuw. De aanpassingen moeten het Kunstencentrum toelaten om nog intenser, nog breder, nog duurzamer en flexibeler in te spelen op de actuele uitdagingen voor een permanent evoluerend cultuur- en kunstenlandschap.”

Ook interessant