Algemeen

Ruimtelijk uitvoeringsplan zorgt voor duidelijkheid in Antwerpse binnenstad

De deputatie van de provincie Antwerpen heeft het ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Binnenstad’ van de stad Antwerpen goedgekeurd. Hierdoor wordt duidelijkheid gecreëerd gewenste bestemmingen in de Antwerpse binnenstad, meer bepaald het gebied tussen de Leien en de Scheldekaaien.

‘21 verschillende BPA’s (bijzonder plan van aanleg) zorgden voor heel wat verwarring voor de ruimtelijke invulling van de binnenstad. Het was vrij onduidelijk op welke locaties winkels mochten gevestigd worden, kantoren, openbare gebouwen en private woningen. Via de opmaak van het RUP ‘Binnenstad’ werd één overzichtelijk plan opgesteld’, licht Koen Helsen (open vld), gedeputeerde voor ruimtelijke ordening, toe.

Tevens werd een nieuwe invulling gegeven aan de term ‘gemeenschapsvoorzieningen’. Voorheen was hiervoor het criterium ‘afwezigheid van enig winstbejag’. Gezien ondermeer de privatisering van bedrijven zoals de Post, de NMBS en Belgacom en de verkoop en aankoop van gebouwen door zowel de stad als andere overheden, waren er in de ‘zone voor gemeenschapsvoorzieningen’ de laatste tijd steeds meer private woningen te vinden. Daarnaast bevonden zich meer en meer gemeenschapsvoorzieningen buiten deze zone.

Daarom worden in het goedgekeurde RUP de overheidskantoren op dezelfde manier beoordeeld als andere kantoren. Zij hebben tenslotte dezelfde ruimtelijke impact. De zone voor gemeenschapsvoorzieningen wordt omgevormd naar een zone voor centrumfuncties.

Belangrijk is ook dat via het RUP wonen in de binnenstad gestimuleerd wordt. Concreet wil dit zeggen dat wonen in elke zone toegelaten wordt, los van de bestemming.

‘Met dit ruimtelijk uitvoeringsplan wordt duidelijkheid gecreëerd over de gewenste ruimtelijke invulling’, besluit Koen Helsen.
Build for Life