Cadeau idee: slimme verlichting met Philips Hue

19 juni 2018 Bron: Bouw & Wonen
Cadeau idee: slimme verlichting met Philips Hue
Wat geef je iemand die alles al heeft? Met slimme verlichting kun je iemand erg gelukkig maken, dit soort lampen maakt wonen comfortabeler, eenvoudiger én leuker. Philips Hue is wellicht het meest bekende voorbeeld van slimme verlichting, dit systeem werkt ook samen met andere Smart Home producten zodat je verschillende diensten aan elkaar kunt koppelen. We leggen je op deze pagina uit wat slimme verlichting is, wat de voordelen zijn en hoe je het Philips Hue systeem kunt koppelen aan de rest van jouw slimme woning.

Hoe werkt slimme verlichting?

Een standaard lamp kan aan of uit, met de Philips Hue lampen kun je nog veel meer doen. Je kunt van kleur wisselen, lampen dimmen en draadloos de verlichting bedienen. Het is mogelijk om lampen door het hele huis aan elkaar te koppelen, daarnaast kun je ook de verlichting onderdeel uit laten maken van een volledig huisautomatisering systeem.

Lampen

Laten we beginnen met de lampen, meestal koop je een starterset met een ontvanger en enkele lampen. Er zijn drie soorten lampen; wit licht met één tint, wit licht met een koele en warme stand en lampen met 16 miljoen verschillende kleuren die je naar eigen wens kunt instellen. Deze lampen zijn dimbaar en zuinig dankzij LED technologie. De Hue lampen hebben ook een zeer lange levensduur.

Bridge

Dit is het kastje waarmee je lampen door het hele huis draadloos met elkaar kunt verbinden. Je kunt maar liefst vijftig lampen op dezelfde bridge aansluiten. Het overigens ook mogelijk om de slimme verlichting te koppelen met een huisautomatiseringssysteem van een andere leverancier zoals de Somfy TaHoma, maar daarover later meer.

App

Een knopje omzetten is verleden tijd, je regelt alles met de centrale Hue App. Deze software maakt de lampen “slim”, je kunt hier zelf de verlichting naar wens instellen. Het is ook mogelijk om het denkwerk juist aan de lampen uit te besteden. Omdat alles draadloos werkt via een App op je smartphone kun je zelfs de lampen bedienen wanneer je op vakantie bent!

Wat is Philips Hue eigenlijk?

Je kent het merk Philips ongetwijfeld, dit bedrijf staat bekend om de gloeilampen die ooit werden gemaakt in hun eigen fabriek in Eindhoven. Sindsdien hebben ze vele producten op de markt gebracht, toch kennen we Philips vooral van de gloeilampen. De tijd heeft niet stilgestaan, met LED technologie zijn lampen beter en zuiniger geworden. Philips heeft naast de “hardware” van de lampen ook veel tijd besteed om de “software” van verlichting verder te ontwikkelen. Er zijn meer fabrikanten van slimme verlichting, toch behoort Philips Hue tot de meest toonaangevende merken op dit gebied.

Voordelen van Philips Hue slimme verlichting

Als eerste kunnen we stellen dat de mogelijkheid voor upgrades het grootste voordeel is. Jouw verlichting zal steeds slimmer worden omdat de software regelmatig van nieuwe functies wordt voorzien. Hier zijn een aantal voordelen waar je nu al gebruik van kunt maken:

 • Schaalbaar systeem: Niet iedereen is in staat om als cadeau een complete set lampen voor het hele huis te geven. Daarom zijn er verschillende startersets beschikbaar die je later kunt uitbreiden. Zo kost slimme verlichting je niet direct een rib uit je lijf.
 • Draadloze bediening: Je bedient de lampen met een afstandsbediening. En dat is niet zomaar één van de vele kastjes die in een lade komen te liggen, je gebruikt gewoon je eigen smartphone of tablet en installeert de gratis App. Deze App werkt op Apple iOS en Android, dus waarschijnlijk werkt het ook op jouw apparaat.
 • Dimmen en kleuren instellen: Houd er rekening mee dat er verschillende types lampen zijn, afhankelijk van de lampen die je kiest kun je niet alleen de lichtintensiteit instellen, je kunt ook verschillende kleuren kiezen. Met 16 miljoen kleurtinten kun je iedere zichtbare kleur in het spectrum kiezen. En deze kleuren kunnen dynamisch gewisseld worden, zo kun je een complete discotheek in huis maken!
 • Licht programma’s: Standaard kun je in de App al diverse instellingen vinden, maar je haalt het meeste uit jouw slimme verlichting als je zelf je eigen programma’s maakt. Een filmstand bijvoorbeeld, of een leesprogramma met feller licht of kleuren die op de maat van de muziek meedeinen. Je kunt jouw favoriete programma’s opslaan of op een timer zetten.
 • Automatische functies: Tot zover is het leuk speelgoed, maar het wordt pas echt “slim” wanneer de verlichting zelfstandig beslissingen gaat maken. Zo kan de verlichting waarnemen als je thuiskomt door jouw locatie te bepalen. Of stel een kleur in die gekoppeld wordt aan een notificatie op jouw favoriete berichten App. Ook kun je timer programma’s kiezen zodat je altijd op tijd wakker wordt of weet wanneer jouw fitness routine voorbij is.

Slimme verlichting binnen een Smart Home

De voordelen van slimme verlichting worden nog veel malen groter wanneer je het Philips Hue systeem koppelt aan een Smart Home systeem. Je kunt de lampen bedienen wanneer je van huis bent, je kunt de verlichting koppelen aan elektrische raamdecoratie en je kunt bij een rookalarm de lampen direct door het hele huis automatisch laten inschakelen om slechts enkele voordelen te noemen. Maak jouw huis slimmer met Philips Hue lampen, of geef een mooie starterset cadeau aan iemand die het heeft verdiend!

Lees ook:

 • Bouw & Wonen Partners:
 • Recticel
 • Wienerberger
 • Credishop
 • Loxone
 • bouwinfo