Bouwmaterialen

CO2-arm beton voor het eerst toegepast in een bouwproject in Nederland

CO2-arm beton voor het eerst toegepast in een bouwproject in Nederland
De geautomatiseerde carrousel stort het CO2-arme beton in de betonfabriek van Voorbij Prefab
Het allereerste woningbouwproject in Nederland waar CO2-arm beton is toegepast, is een feit. In de Zaanse Rosmolenwijk worden voor woningcorporatie Parteon 70 nul-op-de-meter-woningen gebouwd, 4 daarvan zijn van CO2-arm beton. De casco’s van de 4 woningen zijn ten opzichte van eerdere casco’s van betonfabrikant Voorbij Prefab, geproduceerd met een betonmengsel dat 44 procent minder CO2 uitstoot. En dit zonder maar iets in te leveren op de sterkte van het materiaal en op de productiesnelheid ervan.

Deze innovatie van TBI-onderneming Voorbij Prefab werd eerder deze week gecertificeerd door KIWA en is een doorbraak in de bouw. Voor het toepassen van het innovatieve recept sloeg betonfabriek Voorbij Prefab de handen ineen met Parteon en TBI-zusteronderneming ERA Contour die de woningen aan de Belgischestraat en Kramerstraat in Zaandam momenteel bouwt. De 4 casco’s van CO2-arm beton worden begin november 2020 geplaatst in het woonproject.

Toekomst CO2-arm beton in woningbouw

Volgens Voorbij Prefab-directeur Dorien Staal is de innovatie het begin van duurzame betontoepassingen in de woningbouw. “We hebben het CO2-armer beton ontwikkeld met de ambitie om positief bij te dragen aan het realiseren van het Klimaatakkoord en het Betonakkoord,” zegt Staal. “Nu we een flinke hap wegnemen van onze CO2-footprint, staat ons nog maar weinig in de weg om beton op grote schaal te blijven toepassen. In Nederland is er vraag naar 90.000 betaalbare woningen op jaarbasis en hier zie ik enorme kansen voor CO2-arm beton in de gebouwde omgeving.” Het vernieuwde betonmengsel dat 44% minder CO2-uitstoot oplevert voor 4 cascowoningen staat gelijk aan een CO2-besparing van een autorit van maar liefst 45.000 km, legt Staal uit. Het plan is om volgend jaar 1500 woningen in de fabriek te produceren van dit groene beton. En de productie is volledig transparant zodat de sector van elkaar kan leren en nog meer stappen kan zetten op dit gebied.

De drie partijen zijn enorm enthousiast over de toepassing van het nieuwe duurzame beton in dit woningbouwproject en hun samenwerking hierin. “We vinden het fantastisch dat ons project in de Rosmolenwijk het eerste is waar deze innovatie wordt toegepast. We gingen met nul-op-de meter al voor energiezuinige woningen en de CO2-reductie van de casco’s maken de woningen nog duurzamer,” zegt Harry Platte, directeur-bestuurder bij Parteon.

CO2-arm beton voor het eerst toegepast in een bouwproject in Nederland
Onderzoek en metingen van het CO2-arme beton in de betonfabriek van Voorbij Prefab

Innovatie en vertrouwen

“In een goede en vertrouwde samenwerking kunnen dit soort vernieuwingen ontstaan die onze leefwereld vooruit helpen,” zegt Jeroen Heijdra, directeur van ERA Contour. “Toen we hoorden van deze innovatie van Voorbij Prefab en de vraag kregen om het toe te passen in een nieuwbouwproject waren we direct enthousiast. We vinden het belangrijk om te innoveren en onze leefwereld vooruit te helpen. Er is immers een grote vraag naar woonruimte in Nederland en een vraag om te verduurzamen. Deze vernieuwing is een antwoord op beide. Onze opdrachtgever Parteon dacht hier gelukkig net zo over en zo gingen we samen aan de slag.”

Geen concessies in kwaliteit en productiesnelheid

De geautomatiseerde en gerobotiseerde betonfabriek van Voorbij Prefab produceert op een gemiddelde dag 8 cascowoningen. Afhankelijk van de ploegenindeling vindt het ontkisten van de casco’s binnen 6 tot 18 uur plaats. Een rap tempo dat de maatstaf vormde voor het ontwikkelen van CO2-arm beton. “We wilden casco’s maken van CO2 -arm beton, zonder dat we concessies zouden doen op productiesnelheid en kwaliteit,” laat Staal weten. “De ontwikkeling van de sterkte van het beton, direct nadat het gestort is, is daarbij van groot belang. Het beton moet op sterkte komen, maar ook verwerkbaar blijven.” Ingenieursbureau ABT adviseerde Voorbij Prefab om te kijken naar een hybride variant, waarbij het cement gecombineerd wordt met een alkalische activatie, bekend van geopolymeer beton. Na maanden onderzoekswerk en verschillende recepturen kwam in juni de technische doorbraak. Daarna volgde de weg naar de certificering die begin oktober onder toeziend oog van KIWA werd behaald.

Oplevering 70 NOM-woningen in eerste kwartaal 2021

De bouw van de 70 nul-op-de-meter-woningen aan de Belgischestraat en Kramerstraat in Zaandam is in volle gang. Onlangs is ERA Contour gestart met het metselwerk en binnenkort wordt gestart met de afbouw. De woningen worden naar verwachting in het eerste kwartaal van 2021 opgeleverd.

Ook interessant