Bouwmaterialen

Prefab betonwanden met volledig afgewerkte keramische gevel

Prefab betonwanden met volledig afgewerkte keramische gevel
Het Belgische baksteenbedrijf Vandersanden en de Nederlandse producent van prefab casco’s Spaansen slaan de handen in elkaar om prefab woningen in een stroomversnelling te brengen. Spaansen maakt het al jaren mogelijk om ruwbouw casco’s in een mum van tijd op te bouwen. Nu zet het bedrijf, in partnerschap met Vandersanden, een grote stap vooruit. Voortaan kan Spaansen gevels compleet afgewerkt met keramische baksteenstrips leveren. Deze totaaloplossing krijgt de naam “Gevelklaar” en is mede mogelijk gemaakt door het RoboBrick systeem van Vandersanden. Deze samenwerking is het fundament voor een intensief innovatietraject van beide familiebedrijven. De feedback, kennis en ervaring van trouwe klanten zijn hierbij van essentieel belang.

Binnen de nieuwbouw woningmarkt ligt de nadruk op een snelle, eenvoudige en efficiënte realisatie van bouwprojecten. Daarbij kijken aannemers en opdrachtgevers steeds vaker in de richting van prefabconstructies omdat deze een enorme tijdswinst bieden. Spaansen levert al jaren casco’s van beton, voorzien van kozijnen, elektra en instortvoorzieningen. Eenmaal op de bouwlocatie, worden deze casco’s in rap tempo gemonteerd.

Spaansen gaat nu nog een stap verder: in samenwerking met Vandersanden kan Spaansen voortaan keramisch afgewerkte gevels toevoegen aan het bestaande beton casco. Ze gebruiken hiervoor het door Vandersanden ontwikkelde RoboBrick systeem om de steenstrips - eveneens van Vandersanden - te verlijmen op de isolatie van de betonnen wanden. Beide bedrijven hebben zich geëngageerd tot een garantie van maar liefst twintig jaar op de hechting van steenstrips op de isolatie van deze wanden.

Kwalitatief hoogwaardige en duurzame totaaloplossing

De voordelen van deze innovatieve totaaloplossing zijn legio. De doorlooptijd van de bouw wordt aanzienlijk ingekort en ook de kosten en de CO2-uitstoot worden sterk gereduceerd. Doordat de buitenschil van de woning in een mum van tijd volledig gemonteerd kan worden, zijn er minder aanvoer van bouwmaterialen noodzakelijk waardoor de handelingen en transportbewegingen op de bouwplaats afnemen. Daar komt bij dat het gebruik van steenstrips, in plaats van een volle baksteen, een besparing aan grondstoffen en energie oplevert van maar liefst 60 procent. De steenstrips die worden gebruikt hebben immers een breedte van 2 cm, terwijl een traditionele gevelsteen 10 cm breed is. Met hetzelfde verbruik, kan er een groter geveloppervlak bekleed worden.

Co-creatietraject tussen twee gevestigde familiebedrijven

Deze nieuwe oplossing van Spaansen, waar Vandersanden haar schouders mee heeft ondergezet, is het resultaat van een intensief innovatietraject van beide familiebedrijven. Bij de ontwikkeling heeft men steeds de bevindingen en feedback van trouwe klanten ter harte genomen.

“Bij Spaansen luidt ons motto “Verbinding Is Ons Succes”. In Vandersanden hebben wij dan ook een partner gevonden die dezelfde kernwaarden deelt en dankzij een innovatieparcours prefab gevels samen met ons naar een hoger niveau tilt”, vertelt Ab Knook, groepsdirecteur bij Spaansen.


“Bij Vandersanden geloven wij al generaties lang dat je het mooiste samen maakt. Wij zijn blij om samen met Spaansen deze duurzame oplossing vorm te geven”, vertelt Maarten Leën, directeur New Business Development en R&D bij Vandersanden.


Het door Vandersanden ontwikkelde Robobrick systeem is vertaald naar de specifieke wensen van Spaansen en wordt momenteel bij Spaansen in een nieuwe productiehal geplaatst. Het gehele productieproces van de prefab gevelsystemen vindt in Harlingen plaats.

Ook interessant