Algemeen

Buitenlandse schijnzelfstandigen mogen dans niet ontspringen

Op de ministerraad van afgelopen vrijdag werden de specifieke sectorale criteria goedgekeurd waarmee de regering de schijnzelfstandigheid in de bouw wenst aan te pakken. Bouwunie is tevreden met deze maatregel en hoopt dat de deloyale concurrentie van onechte zelfstandigen met de aangepaste criteria effectief een halt kan toegeroepen worden. Voor in België gevestigde schijnzelfstandigen ziet Bouwunie in deze nieuwe maatregel een efficiënt strijdmiddel. Maar ook voor in het buitenland gevestigde schijnzelfstandigen die in België werkzaam zijn, moet dit instrument ten volle kunnen ingezet worden.

Bouwunie hoopt dat de bevoegde inspectiediensten snel een aantal voorbeelddossiers op basis van deze nieuwe wet kunnen voorleggen. Bouwunie denkt hierbij vooral aan bedrijven die geen of quasi geen eigen werknemers hebben, maar zeer veel – en vaak wisselende – werkende vennoten.

Tenslotte hoopt Bouwunie dat met de nieuwe regelgeving een einde komt aan de toevloed van schijnzelfstandigen vanuit Roemenië, Hongarije, Polen, Spanje en Portugal, maar ook vanuit Nederland, die hier op een niet-correcte manier aan het werk zijn.

Ook interessant


Build for Life