Nieuwbouw

Nood aan actie tegen oneerlijke concurrentie in bouw

De bouwsector vraagt dat de overheid dringend werk maakt van het uitvoeren van de recente wetgevende initiatieven in het kader van de strijd tegen de sociale fraude en de oneerlijke concurrentie in de bouw. “Het is niet voldoende om wetgeving te maken”, zegt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw. “Het is nu echt tijd voor actie.”

De praktijk leert ons dat Belgische bouwbedrijven het steeds moeilijker krijgen om de concurrentie aan te gaan met buitenlandse bedrijven die zich op onze markt begeven. Tot voor kort hield de werkgelegenheid in de bouw nog redelijk goed stand, maar daar kwam recent verandering in: op een jaar tijd gingen 2.800 jobs verloren in de bouw. Ook het aantal faillissementen in de bouw blijft angstwekkend hoog.

Onze markt wordt nog steeds overspoeld door aanbiedingen van buitenlandse bedrijven die aan dumpingprijzen werken. De bouwsector werkt sinds vorig jaar actief mee aan de verschillende wetgevende initiatieven die de overheid nam, maar stelt spijtig genoeg vast dat de uitvoering van die wetten zeer lang aansleept.

Zo wachten wij nog altijd op een KB voor de wetgeving over de aansprakelijkheid inzake lonen, op een uitvoeringsbesluit voor de wetgeving over de schijnzelfstandigen, op een wijzigend KB voor de aanpassing van de Limosa-regels, op een KB inzake de aanwezigheidsregistratie op de bouwplaats en op een Europees initiatief inzake grensoverschrijdende tewerkstelling.

Robert de Mûelenaere: “De strijd tegen sociale fraude beperkt helaas zich niet tot het opmaken van wetten. De deloyale concurrentie neemt zulke proporties aan dat alleen een streng handhavingsbeleid dit fenomeen een halt kan toeroepen. Wij roepen alle betrokken partijen op om zo snel mogelijk rond de tafel te gaan zitten en hier werk van te maken. ”

Ook interessant