Algemeen

Hoog aantal faillissementen in de bouw vraagt om actie

Nooit eerder waren er zoveel faillissementen in een februarimaand. Dat blijkt uit de cijfers die Graydon net bekendmaakte. Het aantal faillissementen in Vlaanderen is dit jaar met 14% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Bovendien steeg het aantal verloren jobs ten gevolge van die faillissementen met 54%. Uit de cijfers van Graydon blijkt verder dat het vooral de bouwnijverheid (43% stijging) en de kleinhandel (36%) zijn die worden getroffen.

In de bouwsector gingen in de periode januari-februari 365 bedrijven failliet. Vorig jaar waren dat er 255, wat ook al een erg hoog aantal was.

Dit hoge aantal faillissementen in de bouwsector verwondert Bouwunie niet aangezien de regering eind 2011 heel wat steunmaatregelen voor de bouw schrapte of liet uitdoven, wat onmiddellijk effect ressorteerde op de bouwactiviteit. Het wegvallen van de steunmaatregelen voor de woningbouw, de groene lening en de belastingvermindering voor de meeste energiebesparende investeringen zijn harde noten om te kraken voor de sector. Hierdoor zagen de bouwbedrijven hun orderboekjes fel krimpen. Deze terugval in het werkvolume wordt nog versterkt door de algemene economische situatie. De Vlaamse bouwbedrijven zien zich ook geconfronteerd met een toename van de oneerlijke concurrentie. Bovendien vielen vanaf de zomer van 2012 ook de overheidsinvesteringen (en dan vooral die van de gemeenten en steden) terug (wat traditioneel gebeurt bij gemeenteraadsverkiezingen) waardoor ook de bedrijven actief in de infrastructuurwerken een terugval in hun orderportefeuille, en dus ook in hun financiële gezondheidssituatie, te verwerken kregen. De samenloop van deze factoren geeft heel wat bouwbedrijven de doodsteek.

Bouwunie vraagt de regering dan ook met aandrang om de (ver)bouwer opnieuw investeringsstimuli te geven. De relancemaatregelen van 2009-2010 hebben immers duidelijk bewezen dat dit positieve gevolgen heeft op de sector en dus ook op de overheidsinkomsten. Bouwunie pleit in de eerste plaats voor een verlaagd btw-tarief van 6% voor de sloop en heropbouw van een woning in heel België (nu is dit slechts in 32 stadsgebieden van toepassing) én voor de invoering van sterke stimuli (belastingverminderingen, premies of andere) om woningen en gebouwen energiezuinig te maken (wat trouwens nodig is om de Europese normen te behalen) en te voorzien van het noodzakelijke basiscomfort. Daarnaast zijn maatregelen om het zwartwerk, de sociale dumping en andere vormen van oneerlijke concurrentie in te dijken, nu meer dan ooit noodzakelijk voor de bouwsector.

Ook interessant


Build for Life