Nieuwbouw

Building Holland 2012: kennisplatform in roerige tijden

De voorbereidingen voor Building Holland, het tweejaarlijkse nationale vakevenement voor ontwerp en bouwtechniek, zijn in volle gang. Het evenement biedt oplossingen en nieuwe inzichten voor de bouwopgave van morgen waarin renoveren en verduurzaming centraal staan. Toeleveranciers tonen de nieuwste producten en technieken waarmee slimmer, duurzamer, efficiënter en met minder faalkosten gebouwd kan worden. De verschillende Live Cases laten de beslissers in de bouw innovatieve oplossingen ervaren. Dit alles wordt ondersteund door de kennis- en inspiratiesessies in de Future Labs op de beursvloer. Building Holland wordt van 17 tot en met 19 april 2012 gehouden in Amsterdam RAI.

In deze roerige, economische tijden vormt Building Holland hét kennisplatform waar architecten, bouwkundige ingenieurs en andere professionals inzicht krijgen in oplossingen en ontwikkelingen binnen ontwerp en bouwtechniek. Circa 175 exposanten tonen de nieuwste producten, diensten en technieken op het gebied van ruwbouw, afbouw en inrichting, gebouwtechniek, inrichting buitenruimte en procesondersteuning en -beheersing.

Flexibel en aanpasbaar gebouw heeft de toekomst
Beursmanager Nynke Lipsius van Amsterdam RAI: “Building Holland is een uniek evenement, mede door de aanwezigheid van de Live Cases. In deze demonstraties bundelen verschillende exposanten hun expertise en geven inzicht in geïntegreerde oplossingen. Centraal staan de thema’s Flexibiliteit & Aanpasbaarheid, Upgraden & Verduurzamen en ‘Verslimming’ van gebouwen.”

In het kader van de Live Case Flexibiliteit & Aanpasbaarheid heeft Building Holland samen met VBI, Saint Gobain, GlassSolutions, Wedeflex, Deceuninck, Wienerberger, Voortman Staalbouw een ‘state of the art’ gebouw ontworpen dat de nieuwste kansen en mogelijkheden voor flexibiliteit en aanpasbaarheid demonstreert. Lipsius: “Een gebouw dat welbevinden creëert, flexibel, duurzaam en aanpasbaar is, heeft de toekomst; het past zich aan bij de wensen van de gebruiker en staat daarom nooit leeg! Inmiddels is er een gebouwconcept bedacht met de toepasselijke werktitel ‘De Kameleon’.”

Future Labs geven kennis van zaken
Via de Future Labs biedt Building Holland een uitgebreid en vrij toegankelijk kennisprogramma en geeft daarmee door middel van lezingen, workshops en netwerkmomenten inzicht en inspiratie voor de bouwopgave van de toekomst. Het programma is opgebouwd uit sessies die zich richten op innovaties in techniek en materialen én sessies die gaan over beleid, proces en financiering. De inhoud wordt door Building Holland samengesteld onder redactie van een contentboard met daarin vertegenwoordigingen van onder andere Aedes, NAi, TU Delft, Bouwend Nederland en TNO. Bijdragen worden onder andere geleverd door het NAi, SEV, Agentschap NL en Platform Ketensamenwerking Woningbouw.

Paviljoens
Op Building Holland zijn meerdere paviljoens aanwezig, waaronder de Viba-Expo over duurzame ontwikkelingen in de bouw, het KGI paviljoen over akoestische isolatie, het paviljoen ‘Industrieel bouwen met hout’ en het VEBON paviljoen over veiligheid en beveiliging.

Bouwwereld Bouwtechniek Award
Het blad Bouwwereld organiseert, samen met Building Holland, de Bouwwereld Bouwtechniek Award, waarbij het meest bijzondere bouwdetail wordt beloond. Het kan daarbij gaan om een zorgvuldig ontworpen detail, een slim bedachte bouwtechnische oplossing of een bijzondere materiaaltoepassing. Het insturen van een project kan tot 1 maart 2012. Vanaf 1 maart kan iedereen via www.bouwtechniekaward.nl zijn stem uitbrengen op een van de vijf genomineerde inzendingen.Tijdens de beursdagen van 17 tot en met 19 april worden de vijf inzendingen getoond aan het beurspubliek en kunnen ook beursbezoekers hun stem uitbrengen op de eerste twee beursdagen. De winnaars worden bekend gemaakt op 18 april in Amsterdam RAI.

BREEAM-NL Challenge
Building Holland presenteert dit jaar de BREEAM-NL Challenge. Deze challenge is naar aanleiding van het nieuwbouwproject van Amsterdam RAI, een flexibele congres- en kantoortoren, tot stand gekomen. Om de positie als duurzaam beurs- en congrescentrum te behouden, is daarom bij deze nieuwbouw gekozen voor het behalen van het BREEAM-NL excellent niveau. BREEAM-NL is het keurmerk voor duurzaamheid en wordt beheerd door de Dutch Green Building Council (DGBC). Amsterdam RAI vraagt de markt om oplossingen aan te dragen waarmee het BREEAM-NL excellent niveau voor de nieuwbouw bereikt kan worden. Toeleveranciers kunnen op deze wijze hun expertise en creativiteit tonen. De inzendingen zijn inmiddels toegelicht en beoordeeld. Nu start de fase waarin gekeken wordt welke oplossingen in het definitieve technische ontwerp terecht komen. Tijdens Building Holland maakt de RAI bekend of de challenge daadwerkelijk heeft geleid tot het BREEAM-NL excellent niveau.

Ook interessant