Tuin

Britse regering wil alle Engelse bossen verkopen

80% van de bevolking is tegen, maar het gaat toch gebeuren. De Britse regering wil alle Engelse bossen verkopen. Niet sommige, niet de meerderheid, maar allemaal. Engeland was ooit een land van loofbossen. Duizend jaar lang waren beuken, berken en eiken dominant. Nu is nog geen 10% van het landoppervlak begroeid met bomen (het Europees gemiddelde is 33%). En ook de laatste bomen worden bedreigd.

Er zijn maar weinig overheidsinstanties die zich kunnen onttrekken aan de greep van de huidige, gigantische bezuinigingsronde. Het Britse staatsbosbeheer is geen uitzondering.

Dit orgaan, verantwoordelijk voor 1.500 bossen, zal bijna met de grond gelijk gemaakt worden. Alle wouden onder zijn beheer zullen worden geprivatiseerd. De verkoop moet de staatskas 600 miljoen euro opleveren.

15% zal meteen geprivatiseerd worden. Een discussiestuk over het lot dat de rest van het bosland wacht, wordt donderdag gepresenteerd. Maar staatsbeheer is geen optie.

Groot-Brittannie mag dan een eiland zijn, bossen zijn populair. Meer Britten brengen hun vrije tijd door onder bomen dan aan zee. Maar slechts een magere 18% van bosgrond is nog in handen van de staat. Het ministerie van Landbouw heeft wel beloofd dat de bossen open zullen blijven voor het publiek, ongeacht hun nieuwe bestemming.