Architectuur

Braziliaans bureau wint Architectuur Biënnale Award

Het Braziliaanse bureau MMBB Arquitetos heeft afgelopen weekend een Architectuur Biënnale Award gewonnen. In de categorie Visionary Power won het bureau met het project Watery Voids in Sao Paulo. Juryvoorzitter Mels Crouwel reikte de prijs uit tijdens de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR).

Het ontwerp van MMBB bestaat uit een aantal reusachtige waterbassins die overal in Sao Paulo gebouwd moeten worden als oplossing voor de jaarlijkse overstromingen. De bassins moeten tegelijkertijd een functie krijgen als publieke ruimtes.

Crouwel roemde het project om zijn realisme en de intelligente wijze waarop het de officiële infrastructuur koppelt aan de problematiek van de informele stad, de favela’s.

De award voor het beste ontwerp in de tentoonstelling de Nieuwe Nederlandse Stad is niet uitgereikt. De jury was van mening dat geen van de Nederlandse projecten voldoende nieuwe inzichten koppelde aan concrete oplossingen voor de problematiek van de Randstad.

Wel sprak de jury 'waardering' uit voor de inzending Destination AMS (Amsterdam), omdat dit project de bereidheid toont om de toekomst te 'dromen en te verbeelden'.

Crouwel merkte in zijn slotwoord op dat Nederlandse planologen en bestuurders een voorbeeld zouden moeten nemen aan hun internationale collega’s. De internationale projecten presenteerden vaak uitermate creatieve en haalbare oplossingen voor de problemen van de stad.