Bouwunie wil aanpassingen aan bijkluswet

  BE   30 mei 2018 Bron: Bouwunie
Bouwunie wil aanpassingen aan bijkluswet
Ondanks protest en waarschuwingen voor oneerlijke concurrentie, zet de regering door met haar bijkluswet. Het belangenconflict dat de COCOF inriep, loopt vandaag, 30 mei, af. Bouwunie wil dat bouwactiviteiten uit de “bijkluswet” gehaald worden. Want dit is regelrechte oneerlijke concurrentie voor de zelfstandige aannemers. Als dat niet kan, dan moet de zelfstandige ook onbelast mogen werken tot 6.000 euro per jaar. 84% van de bouwondernemingen steunt deze vraag.

De bijkluswet maakt het mogelijk om onbelast en regelvrij bij te verdienen tot 6.000 euro per jaar. Een doorn in het oog is dat ook klusjes aan en in huis mogelijk zijn. Zonder dat daarvoor enige kwalificatie nodig is en zonder belastingen te moeten betalen op die bijverdienste.

Dit is regelrechte concurrentie voor zelfstandigen en kleine bedrijven die wel een pak verplichtingen hebben. Zoals garantie geven, de juiste kennis en beroepsbekwaamheid hebben, de nodige verzekeringen afsluiten, … Ter info: een klus van 6.000 euro via de deeleconomie is het equivalent van een opdracht van 15.000 euro voor een zelfstandige. “Broodroof, die zelfs wettelijk georganiseerd is”, zegt Jean-Pierre Waeytens, secretaris-generaal van Bouwunie.

Bouwactiviteiten horen niet thuis in deze bijkluswet. Ofwel schrapt de regering deze activiteiten - die tot het normale economische circuit behoren - uit de toepassingsmogelijkheden van het onbelast bijklussen, ofwel geeft ze de zelfstandige aannemers ook de mogelijkheid om tot 500 euro per maand onbelast bij te verdienen. Eerlijk is eerlijk.

Er bestaan al georganiseerde systemen om klussers en potentiële klanten met elkaar in contact te brengen. En die zo de reguliere zelfstandigen bewust uit het circuit van deze werken weren. Wie gelooft dat een klusser zich zal beperken tot 500 euro per maand, heeft het verkeerd voor. Eens in contact met de klant, kan hij of zij nog extra werken doen, buiten het deelplatform om. Zuiver zwartwerk en alweer een opdracht die verloren gaat voor de reguliere bouwbedrijven. Dat moet eruit!

De regering wil blijkbaar de tekst van de bijkluswet snel door het parlement jagen. Tegelijkertijd raken andere concurrentieverstorende situaties maar niet opgelost. Zo blijft de lastenverlaging voor de bouwbedrijven dode letter omdat de correcte toepassingsregels nog altijd niet gekend zijn. De overheid zou beter daar eerst werk van maken.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo