Verbouwen

Schilders-decorateurs tegen onbelast bijklussen

Schilders-decorateurs tegen onbelast bijklussen
De schilders-decorateurs rekenen op de kwaliteit van hun werk om het verschil te maken met de concurrenten. De harde concurrentie, en de prijsdruk die daaruit voortvloeit, zijn grote knelpunten. De werkgevers uit de sector hebben ook last van de vele regeltjes en het tekort aan vaklui. Het voorstel van de federale regering om bijklussers tot 500 euro per maand te laten bijverdienen, zonder daarop belastingen of sociale bijdragen te hoeven betalen, zonder enige kwaliteits- of garantieverplichting naar de klant toe, vindt geen genade in hun ogen. Dit is oneerlijke concurrentie. Alle bouwwerken, waaronder schilderwerken, moeten uit deze regeling. Nog vóór ze wordt ingevoerd! Dat blijkt uit een enquête van Bouwunie.

8 op 10 heeft goed gevuld orderboekje

De Vlaamse schilder- en decoratiebedrijven hebben momenteel voldoende werk. De helft van hen verwacht meer werk in de eerstvolgende weken en maanden. Dat is beter dan de vorige jaren. De economie groeit en de schilder- en decoratiesector pikt haar graantje mee.

Meer werk betekent vaak ook meer nood aan samenwerking. Een trend die de jongste jaren toeneemt. 84% werkt al eens samen met andere schilder- of decoratiebedrijven, waarvan 31% op zeer regelmatige basis. 66% van de samenwerkers doet dat bij pieken in het werkvolume. 40% bij grote opdrachten die ze niet alleen aankunnen. 23% geeft specialisaties door.

Onbelast bijklussen is oneerlijke concurrentie

Toch zien de schilder- en decoratiebedrijven een aantal evoluties die de toekomst van de sector bedreigen. In de eerste plaats: de concurrentie. Die is er altijd al geweest maar deze neemt alsmaar nieuwe vormen aan en drukt op de prijzen, en dus ook op de kwaliteit. Het gaat om concurrentie van buitenlandse zelfstandigen en bedrijven, van doe-het-zelvers en van fabrikanten en leveranciers die steeds meer ook de plaatsing of de uitvoering op zich nemen. De deeleconomie, de vriendendiensten en nu het voorstel van de federale regering om bijklussers tot 500 euro per maand te laten bijverdienen zonder daarop belastingen of sociale bijdragen te hoeven betalen, en zonder enige verplichting van kwaliteit of garantie voor de klant, komen daar nog bij. “Dit is oneerlijke concurrentie”, zegt 78% van de schilders-decorateurs. Bij de zelfstandigen zonder personeel loopt dit percentage op tot 90%. Schilderwerken, en bij uitbreiding alle bouwwerken, moeten uit de regeling van het onbelast bijverdienen. Nog vóór ze wordt ingevoerd!

Naast de harde concurrentie, en de prijsdruk die eruit voortvloeit, is en blijft de administratieve rompslomp een serieuze doorn in het oog. Ander knelpunt, voor de werkgevers dan, is het vinden van gekwalificeerd personeel.

Kwaliteit moet het verschil maken

Bij de vraag wat hun sterkste punt als schilder of decoratiebedrijf is om zich te onderscheiden van de concurrentie, zegt 86% “de kwaliteit van mijn werk”. Ook het aanbieden van een totaalpakket en het geven van persoonlijk advies aan de klant zijn belangrijke sleutels tot succes.

Ook interessant