Algemeen

Bouwunie tevreden met KLIP

Kris Peeters, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, heeft groen licht gegeven voor het openstellen van het Kabels- en LeidingenInformatiePortaal KLIP. De aannemer die werken gaat uitvoeren, kan voortaan met één muisklik de liggingsplannen krijgen van de nutsbedrijven die op die plaats kabels of leidingen in de grond hebben. Het verlost de aannemer van heel wat zoekwerk (wie heeft waar al dan niet een kabel of leiding liggen ?) en een administratieve papierwinkel om al deze plannen zelf op te vragen. Bouwunie, de bij Unizo aangesloten Unie van het KMO-bouwbedrijf, is tevreden en gaf onder andere hiervoor vorige week de Gouden Baksteen aan minister Peeters. Bouwunie wijst er wel op dat dit maar een eerste stap is en dat er dringend werk moet gemaakt worden van een Vlaams regelgevend kader. Dit moet de kabel- en leidingbeheerders verplichten om zich aan te sluiten bij het KLIP én de verantwoordelijkheden van alle partijen afbakenen. Ook de afstemming met het federale KLIM (Kabel en Leiding Informatie Meldpunt) en andere gelijkaardige initiatieven is noodzakelijk.

De ondergrond zit vol met kabels en leidingen van nutsbedrijven: gas, elektriciteit, telecommunicatie, kabeltv, water. Aannemers en bouwbedrijven die beginnen graven, lopen veel kans schade aan te richten waarvoor ze aansprakelijk gesteld kunnen worden. Sinds de ramp van Ghislenghien weten we hoe catastrofaal de gevolgen kunnen zijn. Op kleinere schaal zijn er dagelijks incidenten met vervelende hinder: een dag geen water of geen telefoon. Niemand heeft momenteel een volledig overzicht van alle kabels en leidingen die in de grond zitten en wie daarvan eigenaar is. Om te weten waar er kabels liggen, moet de aannemer een lijst aanvragen van de nutsbedrijven bij de gemeente. Dan moet hij alle nutsbedrijven aanschrijven met de vraag een plan op te sturen. Sommige sturen dit op, andere vragen om dit bij hen te komen raadplegen tenzij de aannemer een vergoeding betaalt. Sommige antwoorden niet. Het resultaat is een onwerkbaar dikke stapel plannen.

Bouwunie is vragende partij om alle info over kabels en leidingen op digitale kaarten samen te brengen en via het internet beschikbaar te stellen. Aan dat ideaal wordt gewerkt maar het zal pas over tien jaar klaar zijn.

Ondertussen zijn er van overheidswege twee initiatieven om alvast de aanvraag van de plannen te vergemakkelijken. KLIM, het federaal Kabel- en Leiding Informatie Meldpunt, een initiatief van minister Verwilghen, en het Vlaamse KLIP, het Kabel en Leiding Informatie Portaal, een initiatief van minister Peeters. KLIP is een webtoepassing met informatie over de leidingen in de Vlaamse ondergrond. De aannemer die werken gaat uitvoeren, kan met één muisklik de liggingsplannen krijgen van alle nutsbedrijven die op die plaats kabels of leidingen in de grond hebben. Het verlost de aannemer van heel wat zoek- en papierwerk. Van belang hierbij is alleszins dat alle nutsmaatschappijen verplicht worden om mee te werken én dat de aansprakelijkheden van de verschillende partijen duidelijk worden vastgelegd, aldus Bouwunie.

KLIM is een federaal initiatief. Via de website www.klim-cicc.be kan iedereen die werken wil uitvoeren, nakijken of er in de buurt van de werken leidingen van grote transmissienetwerken van elektriciteit of gas aanwezig zijn. De site fungeert ook als meldpunt van geplande werken aan de Fetrapi-bedrijven (Federatie van Transporteurs door middel van Pipeline) en Elia (beheerder van het hoogspanningsnet).

KLIM, KLIP en gelijkaardige regionale en sectorale initiatieven (zoals bv. van EANDIS, Interelektra en Pidpa) moeten in elkaar geschoven worden, aldus Bouwunie. Dit is in het belang van de bouwsector én van de openbare veiligheid.

Ook interessant


Build for Life