Algemeen

Digitale kaart van kabels en leidingen in ondergrond

Minister Verwilghen heeft een centraal meldpunt opgericht voor werken in de nabijheid van boven- of ondergrondse hoogspanningsverbindingen of van installaties voor pijpleidingvervoer van gevaarlijke producten. Begin februari is dit meldpunt voor iedereen toegankelijk. Bouwunie, de bij Unizo aangesloten Unie van het KMO-bouwbedrijf, is tevreden met dit federaal kabel- en leidinginformatiemeldpunt (KLIM). Via de website kan iedereen die werken wil uitvoeren, nakijken of er in de buurt van de werken leidingen van grote transmissienetwerken van elektriciteit of gas aanwezig zijn. De site fungeert ook als meldpunt van geplande werken aan de Fetrapi-bedrijven (Federatie van Transporteurs door middel van Pipeline) en Elia (beheerder van het hoogspanningsnet).
Voor Bouwunie is het alleszins belangrijk dat alle gelijkaardige regionale en particuliere initiatieven in elkaar worden geschoven waarbij het KLIM als koepel dient.
Ondertussen blijft Bouwunie pleiten voor de opmaak van een globaal "kadaster van de ondergrond" dat duidelijk aangeeft welke kabels en leidingen waar precies in de grond zitten.

De ondergrond zit vol met kabels en leidingen van nutsbedrijven: gas, elektriciteit, telecommunicatie, kabeltv, water. Aannemers en bouwbedrijven die beginnen graven, lopen veel kans schade aan te richten waarvoor ze aansprakelijk gesteld kunnen worden. Sinds de ramp van Ghislenghien weten we hoe catastrofaal de gevolgen kunnen zijn. Op kleinere schaal zijn er dagelijks incidenten met vervelende hinder: een dag geen water of geen telefoon.

Niemand heeft momenteel een volledig overzicht van alle kabels en leidingen die in de grond zitten en wie daarvan eigenaar is. Om te weten waar er kabels liggen, moet de aannemer een lijst aanvragen van de nutsbedrijven bij de gemeente. Dan moet hij alle nutsbedrijven aanschrijven met de vraag een plan op te sturen. Sommige sturen dit op, andere vragen om dit bij hen te komen raadplegen tenzij de aannemer een vergoeding betaalt. Sommige antwoorden niet. Het resultaat is een onwerkbaar dikke stapel plannen.

Bouwunie is vragende partij om alle info over kabels en leidingen op digitale kaarten samen te brengen en via het internet beschikbaar te stellen. Aan dat ideaal wordt gewerkt maar het zal pas over tien jaar klaar zijn.

Ondertussen zijn er van overheidswege twee initiatieven om alvast de aanvraag van de plannen te vergemakkelijken. KLIM, het federaal Kabel- en Leiding Informatie Meldpunt, een initiatief van minister Verwilghen, en het Vlaamse KLIP, het Kabel en Leiding Informatie Portaal, een initiatief van minister Peeters.

KLIM kwam midden vorig jaar tot stand. De federale minister voor Energie Marc Verwilghen, de minister van Binnenlandse zaken Patrick Dewael, de vzw Federatie van Transporteurs door middel van Pipeline (Fetrapi), de NV Elia System Operator en de federaties van de bouwnijverheid, waaronder Bouwunie, ondertekenden daartoe een memorandum. Fetrapi en Elia engageerden zich tot het oprichten van een website die het mogelijk maakt dat iedereen die werken wil uitvoeren op een gebruiksvriendelijke manier

kan voldoen aan zijn meldingsplicht ten opzichte van de Fetrapi-bedrijven en Elia. Dit zal nu weldra gebruiksklaar zijn.

KLIP is een Vlaams initiatief dat in september operationeel zal zijn. Het is een innovatieve webtoepassing met informatie over de leidingen in de Vlaamse ondergrond. De aannemer die werken gaat uitvoeren, zal met één muisklik de liggingsplannen kunnen krijgen van alle nutsbedrijven die op die plaats kabels of leidingen in de grond hebben. Het zal de aannemer verlossen van heel wat zoek- en papierwerk. Van belang hierbij is alleszins dat alle nutsmaatschappijen verplicht worden om mee te werken én dat de aansprakelijkheden van de verschillende partijen duidelijk worden vastgelegd, aldus Bouwunie.

Ideaal zou zijn dat beide initiatieven, en ook andere gelijkaardige applicaties zoals die van Netmanagement, AWW of het Waals gewest, in elkaar geschoven worden. Minister Verwilghen heeft de Gewesten alvast voorgesteld om mee aan het project deel te nemen en streeft ernaar om andere nutsbedrijven, zoals de telecomsector, te overhalen om in het KLIM-project te stappan.
Build for Life