Nieuwbouw

Bouwunie opent nieuw hoofdkantoor in Vilvoorde

Op 23 augustus vond de fysieke verhuis plaats van de Spastraat in Brussel naar de Maria-Theresialaan in Vilvoorde. Gisterenavond, maandag 1 oktober, huldigde Bouwunie het nieuwe kantoor op feestelijke wijze in. Minister-president Kris Peeters knipte het lintje door (zie foto) in aanwezigheid van Marc Van Asch, burgemeester Vilvoorde, Filip Verkest, voorzitter Bouwunie, Hilde Masschelein, gedelegeerd bestuurder Bouwunie, en 90 genodigden.

“Het realiseren van dit bouwproject is waarschijnlijk de op één na belangrijkste investering (de belangrijkste is de investering in de Bouwunie-medewerkers) uit het meer dan 50-jarig bestaan van Bouwunie”, aldus voorzitter Filip Verkest. “Het is een logische stap die gezet werd. Jarenlang was Bouwunie de pleitbezorger om te investeren in onroerend goed als alternatief voor belegging in spaargelden. We voegen nu de daad bij het woord.”
“Een nieuw gebouw is geen doel op zich. Doelstelling is om vanuit de nieuwe accommodatie nog betere kwaliteit aan de leden te kunnen aanbieden.” In zijn speech verwees voorzitter Verkest naar de huidige moeilijke economische omstandigheden voor de bouwsector. Hij prees minister-president Peeters alvast voor de erkenning van het belang van de kleine en middelgrote bedrijven in Vlaanderen waarvan er in de bouwsector heel veel actief zijn. Sommige collega-politici zijn immers niet zo kmo-minded en veel kmo-ondernemers voelen zich vandaag dan ook niet of te weinig ondersteund. “Met de investering in het nieuwe hoofdkantoor wil Bouwunie aantonen te geloven in de toekomst. Met vol vertrouwen gaan wij de volgende jaren tegemoet. Dankzij de impact en de democratische structuur van Bouwunie – waar zelfstandige ondernemers veel eigen inbreng hebben – komen stevig onderbouwde beslissingen en oplossingen tot stand waar alle kmo wel bij varen. Het is ons streven die lijn ook in de toekomst door te trekken.”

Minister-president Kris Peeters feliciteerde Bouwunie met het nieuwe kantoor en benadrukte nog eens het belang van de bouw en zijn ondernemers voor de Vlaamse economie. “Met 160.000 werknemers is de bouwsector nog steeds de grootste industriële sector in Vlaanderen. Bovendien waren er in de eerste helft van dit jaar 20% meer bouwaanvragen dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar de Vlaamse regering blijft niet blind voor de uitdagingen in de sector, en werkt aan een ondernemingsvriendelijk klimaat. Daarom heb ik in februari alle belanghebbenden van de bouwsector rond de tafel gebracht, om de uitdagingen van de 21ste eeuw te kunnen definiëren en analyseren. Ik ben dan ook erg tevreden dat Bouwunie positief meewerkt aan dit proces. Die taak moet Bouwunie blijven opnemen, ook vanuit hun nieuwe hoofdkwartier, wat een zeer mooi visitekaartje is voor de belangrijke sector die ze vertegenwoordigen.”

Het hoofdkantoor van Bouwunie is gelegen in het nieuwe stadsdeel KanaalPark, aan het water en toch vlakbij het centrum van Vilvoorde en het openbaar vervoer.

Burgemeester Marc Van Asch sprak zijn tevredenheid uit over de komst van Bouwunie naar deze volledig nieuwe en nog volop in ontwikkeling zijnde site in Vilvoorde en hoopt op een mooie en lange samenwerking.

Bouwunie kocht het casco kantoor van projectontwikkelaar Virix. De afwerking is opgesplitst in loten en uitgevoerd door Vlaamse kmo-bouwbedrijven, lid van Bouwunie. Ook het meubilair is van Vlaamse makelij.

Technische fiche afwerking Bouwunie-hoofdkantoor Vilvoorde

Architect
Nico Mullens – Ma°Mu architecten uit Hasselt
Mich Veraghtert – Onivo uit Retie (coördinatie van de werken)

Aannemers
Bourgeois F. & Zonen bvba uit Wieze: soepele vloerbekleding
Deservis nv uit Geel: verwarming/koeling/ventilatie en sanitair
F.D.S. nv uit Drongen: mobiele wand
Jos Heylen nv uit Hulshout: inbouwkasten
Maes-HS cvba uit Lokeren: beveiliging
Pglas bvba uit Tielen: glazen wanden en deuren
Schilderwerken Tony Baert nv uit Hamme: schilderwerken
Van De Walle Norbert bvba uit Zottegem: vloeren, muren en plafonds
Verschueren Fr. nv uit Bonheiden: elektriciteitswerken
Vloeren Peeters bvba uit Heusden-Zolder: harde vloeren en tegels
VM Painting uit Kraainem: schilderwerken

Kantoormeubilair
Pami nv uit Overpelt: tafels en kasten
Drisag nv uit Herentals: stoelen