Algemeen

Bouwunie lanceert nieuwe Bouwschoolaward

Bouwunie organiseert voor de zesde keer de “Bouwschoolaward”, i.s.m. Wienerberger, FVB Constuctiv, Batibouw en Hitachi Powertools. Deze award gaat naar de school die het best promotie voert voor het imago van de bouwsector en de bouwopleidingen. De uitreiking van de award vindt plaats tijdens Batibouw op woensdag 7 maart 2012. Bouwunie zorgt voor een aantrekkelijke award-show. De genomineerde scholen en hun leerlingen kunnen er genieten van het live-optreden van Brahim – Beats ‘n Basses (Idool, Eurosong, …).

De vraag naar goede werkkrachten in de bouwsector is en blijft groot, ook in tijden van crisis. Een belangrijke bron van werknemers is het onderwijs. In de bouwscholen krijgen jongeren de eerste knepen van het vak aangeleerd. Na een stage kunnen ze aan de slag in de bouwsector. De sector lijdt echter onder een minder positief imago bij jongeren en hun ouders waardoor er te weinig leerlingen kiezen voor het bouwonderwijs. De clichés zijn wel bekend: “hard werken in weer en wind”. Vele jongeren zien dit niet zitten. Onterecht, want hun beeld van de sector en de mogelijke jobs is niet juist. Bouwvakkers zijn erg tevreden met hun job. Ze krijgen een goed loon en halen veel eer van hun werk. De bouwsector biedt diverse en zeer gevarieerde jobs, gaande van metselaar over schrijnwerker en schilder naar hooggespecialiseerde beroepen zoals installateur van energietechnieken. Je kan kiezen of je liever binnen dan wel buiten werkt, of pure handarbeid je voorkeur draagt dan wel het werken met hoogtechnologische apparatuur. De clichébeelden stroken dus niet met de ervaringen op het terrein.

Daarom organiseert Bouwunie in samenwerking met haar partners* de Bouwschoolaward 11/12. “Scholen die veel moeite doen om de bouwsector en de bouwopleidingen te promoten, verdienen extra waardering”, aldus Hilde Masschelein, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. De Bouwschoolaward gaat naar de school die hiervoor het meest in aanmerking komt.
De scholen moeten hiertoe tegen 16 januari 2012 een beschrijving van hun project(en) indienen voor één of meer van de vier sectoren “Bouw”, “Schrijnwerkerij en Interieurbouw”, “Installatietechnieken en Sanitair” en “Afwerking”. Ze hebben daarvoor een persoonlijke uitnodiging van Bouwunie gekregen. Een vakjury zal een eerste preselectie maken van de inzendingen. De geselecteerden mogen hun project(en) komen voorstellen tijdens een van de motiveringsdagen. Een professionele jury bestaande uit vertegenwoordigers van de aannemers, de architecten, de fabrikanten en de vakpers, nemen de ingediende projecten onder de loep, selecteren 10 projecten per sector en kiezen uiteindelijk vier laureaten, één voor elke sector. De Bouwschoolaward gaat naar de beste van deze vier. Belangrijke beoordelingscriteria zijn het bevorderen van de instroom van jongeren naar de bouwopleidingen en de doorstroming naar de bouwsector, de aansluiting van de lesinhoud op de bouwpraktijk en de ondernemerszin, de creativiteit en de jobfierheid van de studenten.

De winnaar van de Bouwschoolaward ontvangt een prijzenpakket ter waarde van 2.500 euro. De laureaten krijgen elk een prijzenpakket ter waarde van 500 euro, aangeboden door Hitachi Powertools.

De bekendmaking van de winnaars en uitreiking van de prijzen gebeurt tijdens een spectaculaire show op woensdag 7 maart 2012 in Auditorium 500 van Brussels Expo tijdens Batibouw.

Ook interessant


Build for Life