Algemeen

Bouwunie beloont VTI Kortrijk-Harelbeke met Bouwschoolaward

De Bouwschoolaward, een initiatief van Bouwunie, de bij Unizo aangesloten Unie van het KMO-bouwbedrijf, in samenwerking met vakbladuitgever PMG, Fortis en Wienerberger en met medewerking van Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke, gaat naar de school die de meeste inspanningen levert om het imago van de bouwsector en de bouwopleidingen in een positief daglicht te stellen. Winnaar is het VTI van Kortrijk-Harelbeke. Met de Technoklas maakt de school leerlingen van het lager onderwijs warm voor de bouwopleidingen in het secundair.

De bouwsector is een sector met toekomst. Toch behoren heel wat bouwberoepen tot de knelpuntberoepen en kampt de sector al geruime tijd met een nijpend tekort aan arbeidskrachten.

Het bouwvakonderwijs is een van de partners die dit tekort kunnen aanvullen. Jaarlijks investeert de bouwsector 2,7 miljoen euro in dit onderwijs. Ook de Vlaamse regering trekt extra middelen uit. Deze investeringen renderen ook. Bijna 60% van de jongeren die een BSO-opleiding volgen, starten ook effectief in de bouw. Daarmee levert het onderwijs wel maar 20% van de nieuwkomers in de sector aan. Het kan dus beter. Toch dragen ook heel wat bouwscholen hun steentje bij om hun bouwopleidingen te verbeteren en meer jongeren naar de bouw te brengen. Om de inspanningen van deze leerkrachten en directies te belonen, lanceerde Bouwunie vorig jaar, in samenspraak met haar partners, de Bouwschoolaward. Het concept van de “wedstrijd” is eenvoudig: duid aan op welke manier de school het leerlingenaantal in de bouwopleidingen, het lessenpakket, de doorstroming naar de sector, de organisatie van de opleidingen of het organiseren van stages aanpakt en opkrikt.

De jury selecteerde uit 21 ingezonden dossiers een laureaat in elk van de vier studiegebieden die toeleveren aan de bouwsector:

Studiegebied Bouw: Technische Scholen Mechelen (TSM)

Leerlingen van het 5de en 6de jaar ruwbouw bouwden nieuwe scoutslokalen. Een puike organisatie van de school in samenspraak met de bouwheer, de architect en het begeleidende bouwbedrijf. De leerlingen en hun leerkrachten krijgen de kans om aan de ganse gemeenschap te tonen wat ze waard zijn en dat ze verantwoordelijkheid kunnen dragen. Het ganse project wordt vanuit de school opgevolgd en op een realistische wijze aangepakt. De leerlingen doen aan zelfevaluatie waardoor ze beter inzien waar ze nog kunnen verbeteren.

Studiegebied Hout – Vrij Technisch Instituut (VTI) Leuven

De leerlingen van de houtafdeling van het VTI van Leuven maakten een speeltoestel voor andersvaliden en mentaal-gehandicapten van dagcentrum ‘t Balanske. Dit speeltoestel, de “Bamb’île”, is een openlucht-snoezelruimte, opgetrokken in onder meer FSC-gelabeld hout. Het houdt rekening met de specifieke speelmogelijkheden van de doelgroep. Het project Bamb’île geeft de leerlingen de kans om mee te werken aan de ontwikkeling van andersvaliden. Hun werk beoogt een nobel doel wat de waardering voor het schrijnwerkersberoep nog verhoogt.

Studiegebied Koeling en Warmte – Gesubsidieerd Technisch Instituut (GTI) Mortsel

Het project “Energie besparen door het gebruik van groene energie” laat het GTI voor de tweede keer in de prijzen vallen. De school speelt in op de trend van energiebesparing en groene energie en laat haar leerlingen nieuwe technieken toepassen voor de installatie van zonneboilers, fotovoltaïsche zonnepanelen, regenwaterrecuperatie, ... De leerlingen doen ervaring op en beseffen dat het installateursberoep meer is dan het installeren van verwarming of sanitair.

Studiegebied Schilder en decoratie – Centrum Deeltijds Onderwijs (CDO) De Rotonde Gent

De leerlingen van het CDO – geen gemakkelijke doelgroep – hielpen een ganse straat hernieuwen. Het project vormde een heuse samenwerking tussen school, toeleveranciers, lokale overheid en lokale handelaars. Tijdens de uitwerking werd er nauwgezet toegekeken op de realiteit van de werf. De motivatie van de leerlingen steeg door de waardering die ze kregen en nog krijgen. De school past met dit project de techniek van het werkplekleren perfect toe.

Bovenop deze vier laureaten koos de jury unaniem de winnaar van de Bouwschoolaward: het VTI van Kortrijk-Harelbeke. Deze school doet waar werkgeversorganisaties, bedrijven en vakbonden om vragen: leerlingen van het basisonderwijs warm maken om te kiezen voor een bouwopleiding. Ze doen dit door de leerlingen uit te nodigen voor een voorbereid en begeleid bezoek aan de “Technoklas”. Dit project speelt volledig in op de herwaardering van het technisch en beroepsonderwijs. De instroom in het bouwonderwijs verhoogt en het watervaleffect valt weg. De leerlingen kunnen zo bewust kiezen voor de bouw.

Projecten zoals die van de laureaten van de Bouwschoolaward verkleinen de afstand tussen de bouwsector en het onderwijs. Ze tonen op een positieve manier dat een goede samenwerking tussen onderwijs en bouwsector mogelijk is. Dat is erg belangrijk en verdient een gepaste beloning, aldus Bouwunie.

In het verlengde daarvan wil Bouwunie in de komende maanden extra inzoomen op twee nieuwigheden die de aantrekkingskracht van het bouwonderwijs nog zullen vergroten.

De bouwsector wil via een eigen bouwleerplicht jongeren tussen 16 en 18 jaar meer aanspreken om voor een job in de bouw te kiezen. De sector en de opleidingscentra maken hiertoe afspraken om het deeltijds onderwijs beter te organiseren en aantrekkelijker te maken voor de doelgroep. Het nieuwe systeem moet inspelen op de specifieke vraag van de bouwsector naar goed opgeleide werknemers, maar ook op de persoonlijke ontwikkeling van de jongeren. Centraal staat de afwisseling tussen werfervaring en leren. Vooral jongeren die niet graag op de schoolbanken zitten en liever onmiddellijk aan de slag gaan op de werkvloer zullen door dit systeem gecharmeerd worden.


Een ander project van Bouwunie op het vlak van onderwijs is de invoering van een hoger beroepsonderwijs voor schilders. De organisatie van de schildersbedrijven onderging in de voorbije decennia een grondige evolutie. Ze moeten nu beantwoorden aan bijkomende verwachtingen van klanten en leveranciers (op vlak van technieken, advisering, ...), én nieuwe wet- en regelgevingen. Om deze evolutie te integreren in het onderwijs, kijkt de bouwsector hoopvol naar het systeem van Hoger Beroepsonderwijs dat Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke wil lanceren. Idealiter zou dit op 1 september 2008 van start gaan. Deze opleiding die ploegbazen voor de schilderssector zal afleveren, bevindt zich tussen het secundair en het hoger onderwijs en speelt in op een duidelijke vraag van bouwbedrijven én jongeren. Het is een van de projecten die noodzakelijke bruggen slaan tussen onderwijs en arbeidsmarkt.
Build for Life