Algemeen

Atheneum De Vesten uit Herentals wint Bouwschoolaward

De Bouwschoolaward is een beloning voor de school die het best promotie voert voor het imago van de bouwsector en de bouwopleidingen. Winnaar van dit schooljaar is het Atheneum De Vesten uit Herentals. Door het heropbouwen van een historische schapenstal uit de 18de eeuw leren de leerlingen van de houtafdeling ambachtelijke en hedendaagse technieken combineren. De jury looft het project omwille van de moeilijkheidsgraad voor de leerlingen, de integratie van de verschillende opleidingsjaren en de regionale uitstraling.
De Bouwschoolaward is een initiatief van Bouwunie en verloopt in samenwerking met Wienerberger, Federale Verzekering, Batibouw, Lecot en Dexia.

Heel wat bouwberoepen behoren tot de knelpuntberoepen. Nu de economie herleeft, wordt het tekort aan goede, geschoolde arbeidskrachten in de bouwsector alleen maar groter. De bouwsector evolueert constant en verlangt dat scholen extra moeite doen om hun bouwopleidingen te verbeteren en meer jongeren naar de bouw te brengen. Om de inspanningen van deze leerkrachten en directies te belonen, lanceerde Bouwunie de Bouwschoolaward. Het concept van de “wedstrijd” is eenvoudig: duid aan op welke manier de school het leerlingenaantal in de bouwopleidingen, het lessenpakket, de doorstroming naar de sector, de organisatie van de opleidingen of het organiseren van stages aanpakt en opkrikt. Belangrijke beoordelingscriteria zijn voorts de aansluiting van de lesinhoud op de bouwpraktijk, en het aanwakkeren van de ondernemerszin, de creativiteit en de jobfierheid van de leerlingen.

De jury, bestaande uit vertegenwoordigers van de bouwbedrijven, de bouwfabrikanten en de vakpers, selecteerde uit de ingezonden dossiers vier laureaten (een per studiegebied) en koos één Bouwschoolawardwinnaar.

Laureaat Bouw – VTSBuSo uit Sint-Niklaas met het project Casa Real
De leerlingen bouwen een heuse woning, compleet met waterbeheersingssysteem, op een buitenterrein van de school. Ze worden echt en volledig betrokken bij dit zeer mooie project. Op deze manier leren ze hoe het er op een echte werf aan toe gaat.

Laureaat Hout – VTI Aalst met de Lage-energie-piramide

Met de bouw van een lage-energiewoning in de vorm van een piramide en gebruikmakend van een nieuwe houtskeletbouwwijze, leveren de leerlingen een zeer sterk en hoogtechnologisch project af. Om dit tot een goed einde te brengen, is een verregaande samenwerking tussen verschillende partners, de sector en de school vereist. Een echt mooie promotie van de houtafdeling …

Laureaat Schilder en Decoratie – Instituut Mariaburcht uit Stevoort met de herinrichting van twee oude klaslokalen van de plaatselijke basisschool

Een mooi doordacht en uitgewerkt project waarbij de leerlingen de kans krijgen om hun eigen inspiratie bot te vieren. Ze leren zelfstandig werken met zin voor ondernemen in een zo realistisch mogelijk kader. De school levert enorm veel inspanningen om het werk en het kunnen van de leerlingen te promoten.

Laureaat Koeling en Warmte – VTI Roeselare met de renovatie van de cv-installatie van het klooster van Sint-Michiel

Een unieke kans voor de leerlingen om een bouwproject van A tot Z te doorlopen en de ganse verwarmingsinstallatie (condenserende gaswandketels, nieuwe radiatoren en leidingen) aan te pakken op basis van eigen keuzes en kennis.

Winnaar Bouwschoolaward Atheneum De Vesten uit Herentals met de heropbouw van een historische schapenstal

Een prachtig project waarbij de leerlingen ambachtelijke en hedendaagse technieken combineren om een historisch gebouw een nieuw leven te geven. Dit alles in een mooie samenwerking met verschillende partners, in het bijzonder Natuurpunt. De jury looft het project omwille van de moeilijkheidsgraad voor de leerlingen, de integratie van de verschillende opleidingsjaren en de regionale uitstraling.

De uitreiking van de Bouwschoolaward vormde het hoogtepunt van een aantrekkelijke award-show in het Auditorium 500 van Brussels Expo tijdens Batibouw (woensdag 2 maart 2011). Meer dan 220 leerlingen en leerkrachten van 18 scholen genoten er van het live optreden van Michael Schack (drummer van o.a. Milk Inc en Ozark Henry) en de afterparty met DJ Guy’Do (Noxx Antwerpen). De presentatie lag in de deskundige handen van Otto Jan Ham (Studio Brussel).

De laureaten ontvingen elk een waardebon van 1.000 euro en een oorkonde “Laureaat Bouwschoolaward 2010-2011”. De winnaar van de Bouwschoolaward ontving een waardebon van 3.000 euro en een oorkonde “Winnaar Bouwschoolaward 2010-2011”. Ze krijgen allen een mooie reportage in het vakblad “Bouwnieuws”.

Projecten zoals die van de laureaten en de winnaar van de Bouwschoolaward verkleinen de afstand tussen de bouwsector en het onderwijs. Ze tonen op een positieve manier aan dat een goede samenwerking tussen onderwijs en bouwsector mogelijk is. Dat is erg belangrijk en verdient een gepaste beloning, aldus Bouwunie.

Het is de vijfde keer dat Bouwunie een Bouwschoolaward uitreikt. Vorige winnaars waren het VTI van Aalst (2006-2007), de Technoklas van het VTI van Kortrijk-Harelbeke (2007-2008), het VITO van Hoogstraten (2008-2009) en het VTI van Roeselare (2009-2010).
Build for Life