Algemeen

Bouwunie beloont VITO Hoogstraten met Bouwschoolaward

De Bouwschoolaward, een initiatief van Bouwunie, de bij Unizo aangesloten Unie van het KMO-bouwbedrijf, in samenwerking met Wienerberger, Lecot, Raedschelders, Bouwkroniek en Batibouw, en met medewerking van Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke, gaat naar de school die de meeste inspanningen levert om het imago van de bouwsector en de bouwopleidingen in een positief daglicht te stellen. Winnaar is het VITO van Hoogstraten. Met concrete bouwprojecten laat de school haar leerlingen uit diverse studierichtingen kennismaken met de bouwrealiteit.

Heel wat bouwberoepen behoren tot de knelpuntberoepen. Het is nu crisis maar zodra de economie opnieuw aantrekt, zal het nijpend tekort aan goede, geschoolde arbeidskrachten in de bouwsector weer pijnlijker worden. Heel wat scholen doen extra moeite om hun bouwopleidingen te verbeteren en meer jongeren naar de bouw te brengen. Om de inspanningen van deze leerkrachten en directies te belonen, lanceerde Bouwunie twee jaar geleden de Bouwschoolaward. Het concept van de “wedstrijd” is eenvoudig: duid aan op welke manier de school het leerlingenaantal in de bouwopleidingen, het lessenpakket, de doorstroming naar de sector, de organisatie van de opleidingen of het organiseren van stages aanpakt en opkrikt. Belangrijke beoordelingscriteria zijn voorts de aansluiting van de lesinhoud op de bouwpraktijk, en het aanwakkeren van de ondernemerszin, de creativiteit en de jobfierheid van de leerlingen.

De jury selecteerde uit 22 ingezonden dossiers een laureaat in elk van de vier studiegebieden die toeleveren aan de bouwsector:

Studiegebied Bouw – VITO Hoogstraten
De leerlingen en leerkrachten werken in nauwe samenwerking met een aannemer aan drie bouwprojecten: een appartementsgebouw, een nieuw schoolgebouw met leslokalen, ateliers en een machinezaal, en een sporthal. De volledige opbouw van de ruwbouw van het appartementsgebouw gebeurt gedurende een periode van 2,5 jaar door de afdeling ruwbouw. Nadien wordt het project doorgegeven aan de leerlingen van sanitair en elektriciteit, en aan het 7de specialisatiejaar voor de afwerking.

Studiegebied Hout – Sint-Jansberg Maaseik
De school gaat in opdracht van een bouwheer een houtskeletbouwwoning realiseren. Dit jaar maken de leerlingen van 6HT2 de integrale voorbereiding. De plaatsing van de houtskeletelementen gebeurt volgend schooljaar door de leerlingen van 7BS. Het project wordt uitgevoerd door 12 personen, opgedeeld in 2 groepen die parallel naast elkaar werken.

Studiegebied Koeling en Warmte – Technicum Sint-Truiden
Het technicum heeft verschillende projecten lopen om de instroom naar de school en de doorstroming naar de bouwsector te bevorderen. De school investeert in stages en extra opleidingen voor de leerkrachten. Instroomprojecten: Kids’ Day, jaarlijkse ontvangst van leerlingen uit lagere scholen, Dag van 12-14 jarigen om zowel leerlingen als ouders te overtuigen, School in Werking. Doorstromingsprojecten: Peter Heller Prijs, SID-in in de Limburghallen, Project Zonnepaneeltjes.

Studiegebied Schilder en Decoratie – VTI Kortrijk
De leerlingen van het 6de jaar Schilderen en Decoratie realiseerden ter gelegenheid van de biënnale Interieur in Kortrijk een reusachtige wandtekening naar het design van de Spaanse eregast en topdesigner Jaime Hayon. De wandtekening heeft een lengte van 72 meter en een hoogte van 4,75 meter. De leerlingen werkten hiervoor samen met een schildersbedrijf dat richtlijnen gaf bij de te gebruiken technieken.

Uit deze vier laureaten koos de jury de winnaar van de Bouwschoolaward: het VITO van Hoogstraten. Deze school doet waar werkgeversorganisaties, bedrijven en vakbonden om vragen: de kloof tussen onderwijs en arbeidsmarkt verkleinen. Ze doet dit door de leerlingen concrete bouwprojecten te laten uitvoeren. Het gaat niet om zomaar wat bouwwerken maar om gebouwen die achteraf daadwerkelijk in gebruik genomen worden. De waardering voor de leerlingen en de samenwerking met de sector zijn erg belangrijk bij deze projecten. Bovendien zijn meer dan één klas actief betrokken.

De laureaten ontvangen elk een waardebon van 1.000 euro en een oorkonde “Laureaat Bouwschoolaward 2008”. De winnaar van de Bouwschoolaward ontvangt daarbovenop een waardebon van 3.000 euro en een oorkonde “Winnaar Bouwschoolaward 2008”. Ze krijgen allen een mooie reportage in het vakblad “Bouwnieuws”.

Projecten zoals die van de laureaten van de Bouwschoolaward verkleinen de afstand tussen de bouwsector en het onderwijs. Ze tonen op een positieve manier dat een goede samenwerking tussen onderwijs en bouwsector mogelijk is. Dat is erg belangrijk en verdient een gepaste beloning, aldus Bouwunie.

Ook interessant


Build for Life