Algemeen

Middenschool Heilig Hart wint BouwSchoolAward

De BouwSchoolAward, een initiatief van Bouwunie, de bij Unizo aangesloten Unie van het KMO-bouwbedrijf, in samenwerking met vakbladuitgever PMG, Fortis en Wienerberger, gaat naar de school die de meeste inspanningen levert om het imago van de bouwsector en de bouwopleidingen in een positief daglicht te stellen. De Middenschool Heilig Hart uit Bree valt in de prijzen omdat de school in de lessen Technologische Opvoeding extra aandacht besteedt aan de bouwsector en de herwaardering van de technische beroepen.

De bouwsector is een sector met toekomst. Toch behoren heel wat bouwberoepen tot de knelpuntberoepen en kampt de sector al geruime tijd met een nijpend tekort aan arbeidskrachten. Het bouwvakonderwijs is een van de partners die dit tekort kan aanvullen. Jaarlijks investeert de bouwsector meer dan 3 miljoen euro in dit onderwijs. Ook de Vlaamse regering trekt extra middelen uit. Deze investeringen renderen ook. Bijna 60% van de jongeren die een BSO-opleiding volgen, starten ook effectief in de bouw. Daarmee levert het onderwijs wel maar 20% van de nieuwkomers in de sector aan.

Bouwunie wil zeker niet doemdenken. De vele contacten met de Vlaamse bouwscholen tonen een positieve ingesteldheid bij vele leerkrachten en directies. Op lokaal vlak worden tal van initiatieven genomen om de studierichtingen die opleiden naar arbeiders voor de bouwsector te verbeteren. In het verlengde van de Gouden Baksteen, die een verdienstelijk politicus beloont, lanceerde Bouwunie, in samenspraak met haar partners, de BouwSchoolAward. Het concept van de “wedstrijd” was eenvoudig: duidt aan op welke manier uw school het leerlingenaantal in de bouwopleidingen, het lessenpakket, de doorstroming naar de sector, de organisatie van de opleidingen of het organiseren van stages aanpakt en opkrikt.

Het succes was overweldigend: 20% van de aangeschreven scholen diende een dossier in. De jury selecteerde een laureaat in elk van de vier studiegebieden die toeleveren aan de bouwsector:

Studiegebied Bouw: Middenschool Heilig Hart Bree

Een project in het tweede leerjaar van de eerste graad, waarbij in de lessen Technologische Opvoeding extra aandacht besteed wordt aan de bouwsector en de herwaardering van de technische beroepen via een begeleid-zelfstandig-leerproject.

Studiegebied Hout – BSO van VTI Aalst

De leerlingen van de 3de graad realiseren een volledige houtskeletwoning in de duurtijd van 2 schooljaren en in samenwerking met bedrijven uit de sector.

Studiegebied Koeling en Warmte – GTI Mortsel

CO2-uitstoot en Kyoto. Iedereen is ervan bewust dat we eraan moeten werken, maar de juiste aanpak is voor velen een vraag. De leerlingen worden opgeleid om huishoudens bij te staan bij het opstellen van een plan voor zuinig en milieuverantwoord energieverbruik. Hierbij wordt het accent gelegd op isoleren, het correct afstellen van de centrale verwarming enz.

Studiegebied Schilder en decoratie – VTI Roeselare

De leerlingen van het 7de jaar Decoratie en restauratie bouwen een oude turnzaal om tot een multifunctioneel atelier voor de afdeling Schilder en decoratie. Voor de realisatie werken ze ook samen met fabrikanten en leveranciers.

Uit deze vier laureaten koos de jury unaniem de winnaar van de BouwSchoolAward: de Middenschool Heilig Hart uit Bree. Dit project speelt volledig in op de herwaardering van het technisch en beroepsonderwijs. De instroom in het bouwonderwijs verhoogt en het watervaleffect valt weg. De leerlingen kunnen een bewuste keuze voor de bouwopleidingen maken.
Build for Life