Algemeen

Bouwunie Limburg brengt jongeren én ouders samen op werkplek

Hoewel er geen gebrek is aan informatie over studiekeuze, weet een leerling in het secundair onderwijs meestal niet hoe het er op de werkvloer aan toe gaat wanneer hij een studierichting kiest. Roadies, een project van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming, onder leiding van Klasse, in samenwerking met VDAB en DBO (Dienst Beroepenopleiding) en gesteund door het ESF (Europees Sociaal Fonds), speelde daarop in en liet gedurende 40 weken 2 enthousiaste schoolverlaters, Hanne en Brecht, elke week een ander beroep uitoefenen. Hierbij kwamen heel jobs aan bod en kregen ze informatie over de talenten die ze moesten ontwikkelen voor bepaalde jobs. Ze maakten kennis met de arbeidsomstandigheden, de sfeer op het werkplekleren, … Kortom, met dat wat het verschil maakt en ervoor zorgt dat de keuze voor een bepaalde studie uiteindelijk bewuster gebeurt.

Leon Peters, voorzitter van Bouwunie Limburg, heeft met zijn bedrijf meegewerkt aan het project Roadies en koppelt deze positieve ervaring aan het nut van werkplekleren: “Als voorzitter van Bouwunie Limburg ben ik er rotsvast van overtuigd dat we meer moeten inzetten op stages en werkplekleren. Op dit moment heeft de sector nood aan goed opgeleide vaklui. Die vraag neemt alleen nog maar toe gelet op de technische, technologische en duurzame evolutie die we op dit moment meemaken in de bouwsector. Vanuit de hoek van de werkgevers wordt snel met de vinger gewezen naar het onderwijs: jongeren zouden vaak niet over voldoende technische bagage beschikken als ze bij een werkgever aan de slag gaan. Scholen beschikken immers niet altijd over de nodige accommodatie of materialen, of zijn niet vertrouwd met de laatste nieuwigheden in de sector. De werkgever heeft hierin ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid en voorziet vaak nog een eigen interne opleiding voor een schoolverlater die bij hem aan slag gaat (via IBO of andere). Daarom verdient jongeren laten kennismaken met het beroep tijdens hun opleiding via werkplekleren aanbeveling! Er zijn al werkgevers die hier gevolg aan geven maar ze vormen nog steeds een minderheid. Langs deze weg wil ik dan ook een oproep doen aan de sector om werkplekleren te introduceren bij meer en meer werkgevers. Alleen door samen te werken en onze verantwoordelijkheid te nemen, kunnen we er voor zorgen dat we in de toekomst nog voldoende eigen gekwalificeerd personeel vinden.”

Beroependag

Op het vlak van werkplekleren neemt Leon Peters als voorzitter van BOUWUNIE Limburg zelf het voortouw: zo bouwen 11 leerlingen van het 7e jaar Bijzondere Schrijnwerkconstructie binnen het belangstellingsgebied Nijverheid en Techniek in de katholieke scholengemeenschap Harlindis en Relindis, gedurende volle een week aan een dakconstructie in zijn ateliers. Dit project wordt gesteund door diverse leveranciers uit de sector.

Even belangrijk als de doorstroming naar de sector is de instroom in het onderwijs. Daarom is het belangrijk dat jonge mensen al op vroege leeftijd kunnen kiezen voor een technische of beroepsopleiding. Zeker binnen de Limburgse bouwsector is een toename aan jonge bouwvakkers op korte termijn wenselijk. Uit cijfers (2013) van het FVB Constructiv blijkt immers dat in Limburg, vergeleken met de rest van Vlaanderen, vooral oudere (+ 45 jaar) bouwvakkers werkzaam zijn. Jongeren al op vroege leeftijd laten kiezen voor een technische of beroepsopleiding is alvast een eerste stap in de goede richting. Ze warm maken voor het beroep en de nodige technische bagage meegeven om ze uiteindelijk te laten doorstromen naar de sector is de volgende uitdaging.

Bijzonder dit jaar voor het werkplekleren bij Dakwerken Leon Peters is het feit dat de jaarlijkse Beroependag op het zelfde moment plaats vindt. De 3de editie van de Beroependag is een initiatief van KaSO Harlindis en Relindis en richt zich naar de leerlingen van de 1ste graad. Deze leerlingen, 13 of 14 jaar oud, volgen een beroepsvoorbereidende opleiding en moeten op het einde van het schooljaar een keuze naar de 2de graad maken. “Om die keuze iets makkelijker te maken, willen wij de leerlingen laten proeven van enkele mogelijke beroepen zodat ze hun keuze nog beter kunnen maken”, aldus Koen Baerts, directeur vestiging Maaseik van de eerstegraadsschool.

Op de Beroependag bezoeken de leerlingen in groepjes van 25 verschillende bedrijven uit diverse sectoren. Tijdens een rondleiding van ongeveer 30 minuten maken ze op een leuke wijze kennis met elk beroep en mogen ze zelf een aantal handelingen uitvoeren: “Bedoeling is vooral dat leerlingen zich een globaal beeld kunnen vormen van elk beroep”, besluit Baerts. In totaal nemen dit jaar een 100-tal leerlingen deel aan deze Beroependag.

Franky Hungenaert, directie Harlindis en Relindis: “Voor heel wat leerlingen is een directe opleiding veel interessanter dan een brede opleiding. De keuze van een jongere voor een beroepsgerichte opleiding moet voldoende garanties op tewerkstelling in de sector bieden. De bouw is één van die sectoren die dat biedt. Het actueel houden van het opleidingsaanbod is dan ook essentieel”.

Bijzonder is ook dat dit jaar de ouders van de leerlingen worden uitgenodigd om een kijkje te komen nemen naar het werkplekleren en dat geldt zowel voor de ouders van de eerstegraadsleerlingen als voor de ouders van de leerlingen van het 7e jaar. Tenslotte hebben ouders vaak nog een beslissende stem bij de studiekeuze of het bepalen van de verdere loopbaan van dochter- of zoonlief.

bouwunie Limburg brengt jongeren én ouders samen op werkplek

Werkzekerheid

Davy Maesen, directeur van BOUWUNIE Limburg: “Beroepsrichtingen worden nog altijd te weinig gepromoot als waardevol en noodzakelijk. Veel ouders vinden BSO- of TSO-studierichtingen niet prestigieus genoeg.

Nochtans vinden schoolverlaters uit bouwopleidingen vlot een job en verdient men in de bouwsector goed zijn boterham.” En kiezen voor een technische of beroepsopleiding biedt werkzekerheid, zo blijkt uit de meest recente schoolverlatersstudie van de VDAB. Van de 159 schoolverlaters in de BSO-studierichtingen van het studiegebied Hout in Limburg, is slechts 11,3 % na 1 jaar nog werkzoekend. Voor het studiegebied Bouw zijn er van de 48 schoolverlaters na 1 jaar nog 20,8 % werkzoekend. Voor TSO- Bouw is er van de 12 schoolverlaters niemand nog werkzoekend na 1 jaar. En voor TSO-Hout zoekt van de 40 schoolverlaters amper 5 % nog werk na 1 jaar.
Daarnaast worden dit jaar ook ervaringen uitgewisseld met de leerlingen van het Spectrumcollege te Beringen op het vlak van werkplekleren. Dat gebeurt met de steun van het Regionaal Technologisch Centrum (RTC) Limburg. Last but not least wordt het project ook gevolgd door VDAB-Limburg in het kader van een mogelijk gelijkaardig project met werkzoekenden.

Werkplekleren

Via werkplekleren krijgen leerlingen een zeer praktijkgerichte opleiding waarbij ze kunnen proeven van de reële werkomstandigheden in een bedrijf. Werken is immers niet alleen een kwestie van de juiste technische vaardigheden maar ook van stiptheid, stressbestendigheid en de juiste werkattitude. Naast een unieke ervaring voor de school biedt het werkplekleren ook voordelen voor het bedrijfsleven: leerlingen leren een bedrijf namelijk van binnenuit kennen en krijgen zo de smaak te pakken.

Leon Peters: “Dit project geeft een duidelijk beeld over de invulling van werkplekleren. Meer bedrijven hiervoor warm maken is de boodschap. Hier is alleszins een taak weggelegd voor Bouwunie Limburg. Op termijn komt dit zowel het onderwijs, de leerlingen en de bouwsector alleen maar ten goede”.

Ook interessant


Build for Life