Nieuwbouw

Bouwsector staat water tot aan de lippen

Het water staat de woningbouwers tot aan de lippen. Dagelijks gaan vijf bouwbedrijven failliet en raken gemiddeld 50 mensen hun baan kwijt. En in bouwverwante sectoren gaan door de bouwcrisis nog eens 50 banen per dag verloren. De ingrijpende plannen uit het regeerakkoord zullen de situatie voor de sector nog verder verergeren. In een brandbrief aan het Kabinet en de Tweede Kamer dringt NVB Bouw er op aan snel te schakelen om te voorkomen dat er een naschok op de woningmarkt komt, die uiteindelijk voor de economie groter is dan de beving die door de kredietcrisis is ontstaan.

“Het moment dat het voor de sector echt niet meer gaat, komt angstvallig dichtbij”, schrijft Johan Groen, voorzitter van de brancheorganisatie van ontwikkelende bouwbedrijven aan het Kabinet en de leden van de Tweede Kamer. “Dagelijks worden wij gebeld door verontruste bedrijven, die niet meer weten hoe ze hun business draaiende kunnen houden en hun mensen kunnen behouden.” Alle onzekerheid en rumoer die rondom het regeerakkoord is ontstaan, werken niet bepaald mee. De plannen voor de ingrijpende herverdeling van de zorgpremie, in combinatie met de bezuinigingen, zetten de portemonnee én het sentiment verder onder druk. Vooral de voor de woningmarkt belangrijke middeninkomens worden angstig en durven geen cent voor grote uitgaven meer uit te geven. De woningprijzen zullen daardoor verder wegzakken, met alle negatieve gevolgen van dien voor de gehele economie. Behalve burgers worden ook gemeenten door verliezen op grondexploitaties, woningcorporaties door de verhuurdersheffing en banken door de waardedalingen van vastgoedinvesteringen meegezogen. De problemen bij grote vastgoedfinanciers, waaronder SNS Bank, staan niet op zich. Het geeft aan hoe het gezwel van de bouwcrisis door de hele economie voortwoekert. Uiteindelijk krijgt ook het departement van Financiën weer nieuwe tegenvallers te verwerken”, aldus Groen.

NVB wijst er op dat de maatregelen uit het regeerakkoord bovenop de maatregelen komen die de bouw toch al fors onder druk zetten. Voorbeelden daarvan zijn de verplichte annuïtaire financiering bij nieuwe hypotheken, de verhoogde Btw, de afnemende NHG-garantie, de strengere gedragsregels van banken, etc. Om het tij te doen keren moet er snel worden geschakeld. In de brief dringt NVB aan op een zestal maatregelen. Allereerst moeten de starters worden ontzien en de eis in het regeerakkoord om voortaan verplicht annuïtair af te lossen bij nieuwe hypotheken worden losgelaten. De onevenredige herverdeling van de zorgpremie moet worden teruggedraaid. Daarnaast moet een andere eis in het regeerakkoord van 4,5 keer de WOZ-waarde bij huurwoningen voor de maximale huur van tafel, omdat dit averechts werkt op de huurmarkt. Verder willen de bouwers ruimere financieringsmogelijkheden voor ‘groene nieuwbouw’. En ten slotte moeten pensioenfondsen, particuliere beleggers en buitenlandse geldverstrekkers worden gestimuleerd om het tekort aan financiering bij banken op te lossen.

De NVB-voorzitter besluit de brandbrief met een hartenkreet: “Beseft u alstublieft dat het water ons tot aan de lippen staat. Het is voor de sector, de werkgelegenheid en de economie nu of nooit.”