Nieuwbouw

Bouwsector permanent op zoek naar arbeidskrachten

De bouw kampt met een permanent tekort aan geschoolde bouwvakarbeiders. Dat blijkt uit een studie over het personeelsverloop in de sector. Vooral de kleinste bedrijven hebben het moeilijk om hun arbeiders te behouden. De gemiste instroom uit het voltijds onderwijs blijft een aandachtspunt. Door het toenemend gewicht van technologie en innovatie biedt de sector nochtans mooie vooruitzichten op het vlak van werkgelegenheid. In dat opzicht zijn kwaliteitsvolle bouwopleidingen meer dan ooit van groot belang.

Fvb-ffc Constructiv (het vroegere Fonds voor Vakopleiding in de Bouwnijverheid) liet een onderzoek uitvoeren naar de trouw van arbeiders aan de bouwsector. Op 30 juni 2008 werkten er 161.437 bouwvakkers in de sector. Een jaar later hadden 36.258 van hen hun bedrijf verlaten. Het verloop bedroeg met andere woorden 22,5 % van de tewerkstelling. 8,8% van de arbeiders veranderde binnen de bouwsector van werkgever terwijl 13,7% van de arbeiders de sector verliet.

Er vallen belangrijke verschillen te noteren binnen de sector. Bedrijven met vijf of minder werknemers hebben een zeer hoog verloop (37%). Het laagste totale verloop situeert zich in de wegenbouw, de baggersector, bij schrijnwerkers en installateurs van sanitair en centrale verwarming. Het hoogste totale verloop vindt men in de ruwbouwafwerking en de overige afwerking. Het totale verloop is procentueel het grootst in het Waalse Gewest (26%). Het kleinste verloop vinden we in het Vlaamse Gewest (21%). Brussel bevindt zich ergens daar tussen in (24%).

De instroom bedroeg 19.172 arbeiders in 2008. Dit is 11,9% van het totaal aantal arbeiders. Daarmee zitten we terug op het niveau van 1994 (11,6%). In 2006 bedroeg de instroom nog 16%. De arbeidsinhoud is de voornaamste reden om te kiezen voor een job in de bouw. Als reden voor vertrek worden eerder arbeidsomstandigheden (bv. lange afstand van en naar de werf) aangehaald.

We stellen vast dat de bouwsector blijft kampen met een tekort aan geschoolde arbeidskrachten. Het grote probleem voor de sector is het deel van de groep gemiste instroom dat niet aan het werk is. Van 47% van de gemiste instroom uit het voltijds onderwijs is de activiteit niet gekend. Hieronder vallen naast werkloosheid ook zelfstandige activiteiten en bijkomende voltijdse opleidingen.

Robert de Mûelenaere, Gedelegeerd Bestuurder van de Confederatie Bouw: “De bouwsector maakt een spectaculaire evolutie door. Er is een verbazingwekkende dynamiek op gang gekomen die zich in vrijwel alle deelaspecten richt op innovatie. Meer en meer wordt de bouwsector een technologische sector met een grote vraag naar geschoolde arbeiders, technici en ingenieurs. Samen zullen zij ervoor zorgen dat de bouwsector het voortouw neemt in het streven naar een competitieve lage-emissie-economie.”