Nieuwbouw

Bouwsector maakt geen progressie

De bouwsector blijft maar kwakkelen en er is geen zicht op snelle progressie. Misschien dat de verlaging van de overdrachtsbelasting van 6% naar 2% iets helpt. Theo Bruijninckx, topman van bouwbedrijf Ballast Nedam, denkt dat als de woningmarkt weer op gang komt er automatisch weer vraag komt naar nieuwbouw.
Vorig jaar zijn er 56.000 duizend huizen opgeleverd en dat is het laagste aantal in bijna 60 jaar. In 2009 en 2010 legden 2.000 bouwbedrijven het loodje en in de eerste vijf maanden van dit jaar gingen er 450 op de fles. Ook in 2011 nemen de huizenprijzen af, banken zijn streng met het verstrekken van hypotheken en bij consumenten ontbreekt het aan vertrouwen. De bouw moet het momenteel vooral hebben van herstel- en verbouwwerkzaamheden. Mensen besluiten eerder om hun huis te renoveren dan om een nieuw pand aan te schaffen.

De verbouwmarkt is echter niet groot genoeg om alle banen in de sector te behouden. Grote bouwbedrijven azen ook op de kleine opdrachten, zodat kleinere bouwers amper kunnen concurreren.

Gebaseerd op: Elsevier