Bouwsector hoopvol na aflevering meer bouwvergunningen in 2014

  BE   15 april 2015 Bron: Bouwunie
Het aantal bouwvergunningen dat in 2014 afgeleverd is voor nieuwe woningen (eengezinswoningen en appartementen) en voor grondige verbouwingen van woningen is gestegen ten opzichte van 2013. De toename van het aantal vergunningen is volgens Bouwunie toe te schrijven aan de anticipatie op strengere bouweisen en een minder gunstige woonbonus, maar ook aan de lage rente waardoor het interessant is om een geld te lenen voor een eigen woning of voor een vastgoedinvestering.
De toename van het aantal bouwvergunningen is een hoopvol signaal voor de bouwkmos die in de bouwbarometer van het eerste kwartaal van 2015 van Bouwunie al iets betere werkvooruitzichten signaleerden.

In Vlaanderen werden in 2014 13% meer vergunningen afgeleverd voor de bouw van nieuwe woningen (40.042 t.o.v. 35.375 in 2013). De stijging is groter voor de appartementsbouw (+15%) dan voor eengezinswoningen (+10% tot 16.445).
Voor de verbouwing van woningen zijn 16.528 vergunningen afgeleverd of 2% meer dan in 2013.

Afgeleverde stedenbouwkundige bouwvergunningen

De eerste maanden van het jaar was de toename van het aantal vergunningen het sterkst. De piek situeerde zich in april. Dit is toe te schrijven aan een anticipatie op strengere bouweisen zoals het lagere E-peil en het verplichte minimumaandeel hernieuwbare energie vanaf 1 januari 2014. Ook de vooruitzichten op een minder gunstige woonbonus in 2015 is mee een verklaring voor deze toename. Verder speelt ook de lage rente een rol van belang. Het is dus niet alleen interessant om een eigen woning aan te schaffen maar ook investeren in vastgoed blijft een interessante en veilige belegging.

De vraag naar moderne, comfortabele appartementen neemt voorts ook toe omdat heel wat senioren hun grote, verouderde villa of eengezinswoning inruilen voor een nieuw appartement waar ze kunnen genieten van alle wooncomfort.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo