Bouwondernemers schatten 2019 positief in

  BE   29 januari 2019 Bron: Bouwunie
Bouwondernemers schatten 2019 positief in
De bouwbarometer die Bouwunie elk kwartaal publiceert, stijgt in het vierde kwartaal van 2018 tot 100,8 indexpunten. Dat brengt het bouwbarometer-jaargemiddelde van 2018 op 100,6. Duidelijk beter dan de gemiddelden van de vorige jaren. Vooral het werkvolume zit goed, zeggen de Vlaamse bouwondernemers. Enkel over de nog altijd scherpe concurrentie zijn ze niet tevreden. Om te kunnen concurreren met de goedkopere buitenlandse bouwbedrijven is een lastenverlaging noodzakelijk. Deze is beloofd maar nog niet correct ingevoerd. “Onze hoop om dit snel ingevoerd te krijgen, ligt volledig in handen van het federaal parlement”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.

Het werkvolume zit goed

29% van de Vlaamse bouwbedrijven had in het 4de kwartaal meer werk dan in het derde kwartaal van 2018. 15% had minder werk. Voor de toekomst verwacht 28% meer werk en 14% minder

Het orderboekje is goed gevuld. 3 op 4 heeft tot 6 maanden werk. 15% 6 tot 9 maanden en 9% heeft werk voor meer dan 9 maanden. Ter vergelijking: eind 2017 had maar 9% voor 6 tot 9 maanden werk en 8% voor meer dan 9 maanden.

1 op 5 wil aanwerven maar zoektocht verloopt moeizaam

15% van de bouwkmo’s heeft in de laatste weken van 2018 extra mensen aangeworven. 9% had minder werknemers. In de eerste drie maanden van 2019 denkt 21% met meer personeelsleden te werken en 8% met minder. De bouwbedrijven verwachten wel serieuze moeilijkheden in hun zoektocht naar geschikt personeel. 80% zegt dit zeer problematisch tot quasi onmogelijk is. De arbeidsmarkt is en blijft krap. Technisch geschoolde werknemers zijn erg gegeerd, ook in de bouwsector.

Concurrentie blijft scherp. Té scherp.

Ondanks de goede werkvooruitzichten, ervaart 93% nog altijd een minstens even hoog concurrentieniveau. Een derde van hen spreekt zelfs van een verzwaring. Vooral de concurrentie van en met goedkope buitenlanders is hard. Het aantal gedetacheerden op de Belgische bouwmarkt stabiliseert maar het gaat nog altijd om 70.000 arbeiders en zelfstandigen. 1 op 4 van alle actieven in de bouw, is een buitenlander. De Vlaamse bouwondernemers willen met gelijke wapens kunnen strijden. Een lastenverlaging is echt noodzakelijk. Die is beloofd, in een wet gegoten en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Maar ze kan door een fout niet correct uitgevoerd worden. Geen enkel bouwbedrijf heeft er al van genoten. Dit moet dringend rechtgezet worden!

2019 wordt een goed jaar

2018 was voor 53% van de bouwondernemers een uitgesproken positief economisch jaar. 21% blikt er negatief op terug. 2019 kondigt zich minstens even goed aan. Ook daarover is 53% positief gestemd. 13% ziet het somber in.

Bouwbarometer Vlaamse Bouwkmo's

Bouwbarometer Vlaamse Bouwkmo's

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo