Woonleningen

Bouwgrond kopen? Hier moet je op letten

Bouwgrond kopen? Hier moet je op letten
Er is een enorme schaarste aan woningen en panden. Daarom ben je verheugd als je een stuk land hebt gevonden waarop gebouwd mag worden en waar je jouw droomhuis of bedrijfspand kunt verwezenlijken. Maar nu moet je nog de financiering regelen. In dit artikel lees je waar je op moet letten.

Waarom bouwgrond kopen?

Zowel particulieren als bedrijven maken vaak de keuze om bouwgrond te kopen, en vervolgens het gewenste huis of bedrijfspand te bouwen, in plaats van bestaande bouw aan te schaffen. Het grote voordeel van eigen bouwgrond is namelijk dat je zelf - binnen bepaalde grenzen en wettelijke kaders - kunt bepalen hoe het pand dat er op komt te staan er uitziet en hoe groot het is en hoe het ingedeeld wordt. Ook heb je vaak de mogelijkheid om de grootte van de kavel te kiezen, waardoor je meer invloed hebt op de grootte van een eventuele tuin of erf. Dit in tegenstelling tot bestaande bouw, waar je concessies moet doen aan je wensen en eisen op dit gebied.

Er zijn ook beleggers die bouwgrond kopen in de hoop dit later door te verkopen en te kunnen profiteren van de waardestijging van de grond.

De kosten van bouwgrond

Over het algemeen wordt de prijs van bouwgrond berekend in een prijs in euro's per m2 grond. Wat de vierkantemeter-prijs is en welk totaalbedrag je dus nodig hebt om het stuk grond te verwerven is afhankelijk van een heel aantal factoren.

Ligging of locatie

Vanzelfsprekend speelt de ligging of locatie van de grond een grote rol bij de prijs van de grond. Op een plek op een gewild, goed bereikbaar bedrijventerrein of in de binnenstad van een stad betaal je meer voor de grond dan in een nieuwbouwwijk aan de rand van een plaats. En ook de regio waar je de grond koopt is bepalend voor de prijs per m2. In provincies als Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht betaal je soms wel 2x zoveel als in provincies zoals Drenthe en Groningen. Tot slot heeft ook de staat van de kavel, of deze bijvoorbeeld bouwrijp is of niet, invloed op de prijs.

Grootte

Ook de grootte van de het terrein speelt natuurlijk een rol in de totaalprijs van de grond en dus die financiering die je nodig hebt. Hoe meer vierkante meters je koopt, hoe hoger de uiteindelijke prijs. Wel is het vaak zo dat de prijs per vierkante meter daalt naarmate de aan te kopen grond groter is. Bedenk dan dus ook heel goed hoeveel grond je echt nodig hebt (als je de gelegenheid hebt om daarin te onderhandelen).

Bijkomende kosten

Naast de daadwerkelijke prijs van de grond spelen ook bijkomende kosten een rol in de uiteindelijke prijs van de grond en dus je financieringsbehoefte. Je moet hierbij denken aan kosten zoals registratierechten, notariskosten, aktekosten, metingskosten en BTW. Ook dit soort kosten kunnen regionaal sterk verschillen. Dit dien je ook mee te rekenen in je totale behoefte aan financiering.

Het financieren van bouwgrond

Of je nou als particulier of zakelijk bouwgrond wilt aankopen, het dient gefinancierd te worden want in de meeste gevallen heb je een bedrag zoals dat nodig is voor het aankopen van grond niet op de bank staan. Omdat het hier om grote bedragen gaat is het belangrijk dat je zorgvuldig kiest bij welke partij en onder welke voorwaarden je de financiering van de bouwgrond regelt.

Consumptief krediet of hypothecaire lening

Over het algemeen zijn er twee soorten leningen waarmee je de aankoop van bouwgrond kunt bekostigen: een consumptief krediet of een hypothecaire lening. Beide vormen hebben hun kenmerken en dus voor- en nadelen en bijbehorende kosten. Hieronder geven we nadere uitleg.

Hypotheek

Bouwgrond bekostigen met een hypotheeklening is een veel voorkomende optie. Veel hypotheekverstrekkers bieden specifieke hypotheken aan voor de aanschaf van bouwgrond. Bij een hypothecaire lening is altijd sprake van een onderpand (en object van waarde dat de geldverlener kan verkopen in het geval dat jij in gebreke zou blijven). In dit geval echter, wanneer er alleen nog maar sprake is van grond en de woning of het bedrijfspand nog moet worden gebouwd is er dus nog geen onderpand beschikbaar. Hier wordt bij een hypotheek voor de aankoop van grond rekening mee gehouden. Daarom moet over het algemeen het contract voor de bouw getekend zijn om in aanmerking te komen voor een lening op basis van een hypotheek.

Consumptieve lening

Je kunt bouwgrond ook financieren met een persoonlijke lening, ook wel een consumptief krediet genoemd. De rente over zo'n lening is doorgaans wel hoger dan bij een hypotheek, omdat er geen onderpand is en de geldverstrekker dus een groter risico loopt. Het voordeel van een persoonlijke lening is dat je bij het afsluiten van een persoonlijke lening minder kosten maakt. Doordat er sprake is van een vaste rente en looptijd weet je vooraf precies wat je maandelijks betaalt aan rente en aflossing. Bovendien is de rente op een persoonlijke lening aftrekbaar van de belasting. Vaak wordt in de praktijk de financiering voor de aanschaf van bouwgrond een persoonlijke lening en een hypotheek gecombineerd.

Bij wie bouwgrond financieren?

Er zijn vele partijen in de markt die zich bezighouden met het verstrekken van leningen ten behoeve van het financieren van bouwgrond. Naast banken moet je daarbij denken aan bijvoorbeeld verzekeraars of andere financiële instellingen. Al deze aanbieders hebben hun eigen, telkens wisselende voorwaarden en eisen die niet altijd duidelijk en overzichtelijk zijn.

Daarom zijn er ook bemiddelaars die tussen de lener en de kredietverlener bemiddelen en zo de beste voorwaarden en laagste kosten kunnen afdwingen. Dit soort partijen zijn vaak onafhankelijk en hebben een overzicht van wat de mogelijkheden in de markt zijn. Zo'n onafhankelijke bemiddelaar is Becam, dat door zijn klanten met een 9.4 wordt gewaardeerd. Het team van specialisten vergelijkt alle mogelijkheden in de markt en geven onafhankelijk advies over jouw situatie. Dit kan aan de hand van een handige online tool, maar ook door het aanvragen van een geheel vrijblijvende offerte bij een van de aangesloten kredietverleners. Verder biedt deze specialist, die onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) staat, een gratis overstapservice aan en altijd 14 dagen bedenktijd.

De kosten van het lenen van geld en BKR registratie

Geld lenen kost geld! Dat weet je inmiddels wel, maar houd er dan ook echt rekening mee bij het aanvragen van je consumptieve krediet. Je moet immers niet alleen de aflossing van het oorspronkelijke bedrag, maar ook de rente over een vaststaande periode kunnen betalen. Leen dus niet meer geld dan echt nodig is. Houd er ook rekening mee dat jouw persoonlijke en / of hypothecaire lening wordt geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Zo'n BKR-registratie kan gevolgen hebben voor toekomstige andere leningen omdat geldverstrekkers altijd een check bij het BKR uitvoeren voordat ze een eventuele lening goedkeuren.

Ook interessant