Nieuwbouw

Bouwer ligt wakker van minder bouwpremies en dure energieprijzen

Ruim 2 op 3 Belgen met bouwplannen kijken verontrust naar de onzekerheid over het voortbestaan van de diverse overheidspremies en fiscale voordelen voor hun bouw- of verbouwproject. Ook de duurdere energieprijzen en hogere belastingdruk baren zorgen. Voor bijna 80% van de bouwers en verbouwers heeft dit echter geen rechtstreekse gevolgen voor het realiseren van hun project. Een ruime meerderheid is zelfs bereid om extra te investeren in energiezuinige bouwmaterialen (63%). Wel vraagt 68% een verlaging van het BTW tarief naar 6% om wat meer financiële ademruimte te krijgen.

Dat blijkt uit de resultaten van de halfjaarlijkse bouwbarometer die Reynaers Aluminium in samenwerking met het magazine Ik ga bouwen uitvoerde in januari en februari bij 800 Belgen met concrete bouwplannen. Het onderzoek gaat dieper in op de gevolgen van de economische crisis en de recente besparingsmaatregelen voor bouwers en verbouwers.

De verhoogde druk op de bouw budgetten is reëel en heel wat bouwers en verbouwers moeten dieper in hun portemonnee tasten om hun project te realiseren.
Zoals blijkt uit onderstaande grafiek baren vooral de onzekerheid over premies en fiscale voordelen (71%), de dure energieprijzen (70%) en de hogere belastingen (71%) de Belgen zorgen.

Grafiek: Wat verontrust Belgen meer dan verleden jaar?


De ondervraagden worden het sterkst getroffen door het verminderen of afschaffen van premies voor isolatie van daken, vloeren of muren (63%) en de belastingkorting van 40% voor energie besparende ingrepen (64%). De grafiek hieronder toont dat de effecten van andere besparingen minder ingrijpend tot verwaarloosbaar zijn.

Grafiek: Welke besparingen doen het meest pijn?


Ondanks de verhoogde druk op het budget zal slechts een kleine minderheid zijn bouw- of verbouwproject stoppen of uitstellen (22%). Meer populaire ingrepen om het bouwbudget te verlichten, is meer zelf te doen (59%) en een strengere selectie van leveranciers door meer prijzen te vragen en te vergelijken (56%)

Grafiek: Welke gevolgen heeft de crisis op uw bouwplannen?


68% van de bouwers en verbouwers vraagt de overheid wel om hen bij te springen in deze moeilijke tijden en de vele besparingsmaatregelen en andere gevolgen van de economische crisis te verzachten door de BTW op bouwen en verbouwen te verlagen naar 6%. Andere gewenste maatregelen zijn het verhogen van de premies voor energiebesparende ingrepen (63%) en goedkope hypothecaire leningen voor jonge bouwers en verbouwers (35%). Slechts 7% vindt dat er geen nood is aan nieuwe maatregelen om de bouw te stimuleren.

Grafiek: is er nood aan nieuwe maatregelen om de bouw te stimuleren?


Energiezuinigheid blijft prioritair
Ondanks de ongerustheid en onzekerheid over de gevolgen van de crisis blijven bouwers en verbouwers streven naar energiezuinig bouwen. Gevolgen van de economische crisis op korte termijn wegen immers niet op tegen de positieve financiële en ecologische effecten op lange termijn van investeren in energie efficiënte bouwmaterialen.

Grafiek: Is Belg bereid om te investeren in energiebesparend bouwen?


“De gigantische uitdaging om het energieverbruik en gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen motiveerde de overheid om het investeren in energiebesparende maatregelen in de bouwsector te stimuleren. Zo was bijvoorbeeld de fiscale aftrek voor een gedeelte van de investering bij het plaatsen van hoogrendementsbeglazing een mooie stimulans. De afschaffing van deze federale maatregel is echter slechts één van de tegemoetkomingen, er zijn ook nog heel wat lokale en regionale steunmaatregelen. Men mag bovendien de aandacht niet afleiden van de fundamentele redenen waarom men wil investeren in energie-efficiënte bouwmaterialen zoals kwaliteitsvol aluminiumschrijnwerk; namelijk de reële energie- en bijhorende kostenbesparing gedurende de gehele gebruiksduur ervan. Deze is immers vele keren groter dan de éénmalige ondersteuningsmaatregelen van de overheid. Uit het onderzoek blijkt duidelijk dat bouwers en verbouwers dit begrijpen en hun inspanningen om hun ecologische voetafdruk te verlagen en de kwaliteit van de woning te verhogen niet verminderen omwille van de economische crisis en de besparingsmaatregelen,” aldus Bert Geerinckx, directeur Reynaers Aluminium Belux.

4 op 5 bouwers of verbouwers (79%) bevestigt dat ze veel belang hechten aan een luchtdichte en dus goed geïsoleerde woning en 63% is ook vandaag bereid om hier extra in te investeren. Zoals blijkt uit onderstaande grafiek gaat de aandacht hierbij vooral naar isolerende materialen en minder naar ventilatiesystemen, energiebesparende verwarming en alternatieve energiebronnen.

Grafiek: Welke energiebesparende bouwmaterialen krijgen de voorkeur?


Reynaers Aluminium wijst er op dat de keuze voor energiezuinige bouwmaterialen enkel rendeert wanneer ze goed geplaatst worden. Het bedrijf zorgde ervoor dat de link tussen kwaliteit van product en kwaliteit van plaatsing gelegd wordt. De erkende Reynaers Partners en Reynaers Installers krijgen hiervoor de nodige opleiding, materialen en technieken opdat bij elke realisatie de beste prestaties van het gekozen raam- en deursysteem worden behaald. Het gespecialiseerde opleidingscentrum ‘Reynaers Institute’ leidt in dit kader jaarlijks meer dan 1000 constructeurs en installateurs op.

Uit de peiling blijkt verder dat iets meer dan 1 op 2 bouwers conform met de huidige EPB eisen bouwt en dat 36% kiest voor lage energiebouw en nog eens 11% voor passiefbouw. Energiezuinig bouwen zit dus in de lift, ondanks de crisis of het verminderen van overheidssteun.

“Energie efficiënt bouwen met energiezuinige materialen zoals aluminium ramen blijft de beste keuze voor bouwers en verbouwers. De terugverdien effecten zijn immers te groot om naast zich neer te leggen. Energie zal immers enkel maar duurder worden. Met of zonder premies is het prijskaartje op het einde van rit uitzonderlijk gunstig wanneer men de analyse maakt van de verhouding ‘prijs-besparing-kwaliteit’, besluit Bert Geerinckx.