Bouwen met leem: een natuurlijk en onuitputtelijk bouwmateriaal

Bron: Logic-Immo
Bouwen met leem: een natuurlijk en onuitputtelijk bouwmateriaal
We gaan steeds meer op zoek naar nieuwe, ecologisch en duurzame bouwmaterialen om onze impact op het milieu te minimaliseren. Maar het moet niet allemaal nieuw en hoogtechnologisch zijn. Leem is een bouwmateriaal dat al 10.000 jaar gebruikt wordt en biedt dezelfde voordelen als de nieuwste bouwmaterialen. Leem wordt gemaakt op basis van aarde en aarde vinden we overal terug en vormt dus een goedkope en onuitputtelijke bron.

Leembouw voor een duurzame en ecologische woning

Bovendien woont nog steeds 1/3e van de wereldbevolking in een leembouw. En ook in Vlaanderen zien we steeds meer huizen waar leem het belangrijkste bouwmateriaal vormt. Leem is dan ook een bewuste keuze.

Om leem te produceren moet er in eerste plaats amper energie verbruikt worden. Het productieproces alleen al is dus veel duurzamer. Maar ook tijdens het winnen van leem en het bouwen met leem is minder energie vereist. Daarnaast is leem ook biologisch wat betekent dat er geen schadelijke stoffen uitgestoten worden bij de productie ervan. Met leem kan je dus zowel ecologisch als energiezuinig bouwen.

Ecologisch bouwen: leembouw

Leem is vocht- en warmte regulerend

Daarnaast zorgt leem ook voor een (veel) gezonder leefklimaat in huis. Als biologisch materiaal heeft leem het grote voordeel dat het zowel vocht- als warmteregulerend is. Dit betekent dat er dankzij het leem een constante luchtvochtigheidsgraad in huis is van ongeveer 50%. In moderne woningen die echter met moderne materialen gebouwd worden, kampt men vaak met een te lage vochtigheidsgraad wat niet alleen storend maar ook ongezond is.

Maar ook op vlak van temperatuur heeft leem een streepje voor. Leem neemt namelijk de warmte op wat ervoor zorgt dat er niet alleen minder grote temperatuurschommelingen zijn, maar dat er ook minder energie vereist is om een aangenaam warmtegevoel te creŽren.

Een gezond leef- en binnenklimaat vormt dan ook ťťn van de beste argumenten om met leem te bouwen.


Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo