Nieuwbouw

Bouwbarometer december 2011: Bouwactiviteit neemt af

De bouwactiviteit is in het derde kwartaal met 1% gedaald in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Het orderboek van de aannemers is nu ook minder gevuld en hun vertrouwen gaat er verder op achteruit. Vooral de optimisten laten het deze keer afweten. Ten slotte daalt het aantal vergunningen voor woongebouwen in tegenstelling tot de niet-woongebouwen waarvoor meer vergunningen werden afgeleverd.

Stemming van de aannemers

Volgens de laatste conjunctuurbeoordeling in de maand november is het conjunctureel vertrouwen van de aannemers opnieuw negatief. De kloof tussen optimisten en pessimisten is sinds de maand maart verder vergroot. Volgens het gemiddelde op drie maanden zijn het deze keer de groep bouwaannemers met een optimistische visie die het laten afweten en daalt hun percentage tot 10,7%. Het aandeel van de pessimisten blijft wel stabiel op 15,3%.



Activiteit neemt af met 1%

Tijdens het derde kwartaal van 2011 daalde de bouwactiviteit op kwartaalbasis met 1% volgens de laatste gegevens van het Instituut voor de Nationale Rekeningen. In vergelijking met het derde kwartaal van 2010 steeg de bouwactiviteit met 1,4%.

De werkgelegenheid in de bouw is met +0,2% gestabiliseerd in het derde kwartaal. De groei van de werkgelegenheid bedraagt 2,2% in vergelijking met het derde kwartaal van 2010.

Orderboekjes: werk voor 5,45 maanden

Het orderboek van de aannemers bevat voor de periode van september tot november werk voor 5,45 maanden (driemaandelijks gemiddelde). Dit is iets minder dan tijdens de periode van mei tot juli, toen het orderboek nog werk voor 5,49 maanden bevatte. De maandelijkse volatiliteit buiten beschouwing gelaten is dit de eerste achteruitgang sinds eind 2009.

Woningbouw: daling bij nieuwbouw en bij renovatie

Het aantal toegestane nieuwe woningen daalde tijdens de periode van mei tot juli met 3,2% in vergelijking met de vorige drie maanden (februari tot april). In de periode van mei tot juli werden 9.608 nieuwe woningen toegestaan. De vorige drie maanden was dit nog 9.929 nieuwe vergunde woningen.

Voor de renovatie van woningen werden voor de maanden mei tot juli 7.267 vergunningen afgeleverd. Dit is een daling met 4,8% in vergelijking met de vorige drie maanden (februari tot april) toen dit cijfer 7.635 vergunningen bedroeg.

De recentste trendindicator, die dateert van maart 2011, geeft een meer uitgesproken dalende trend weer voor renovatie dan voor nieuwbouw. Deze evoluties hebben zich, volgens de laatste brutocijfers zeker tot de maand april verder gezet. Voor de verdere maanden geven deze cijfers, gezien hun hoge volatiliteit, echter geen duidelijk beeld weer van de verdere trendevolutie.

Niet-woningbouw: nieuwbouw en renovatie stijgt

Het vergunde volume nieuwe gebouwen bedroeg tijdens de periode van mei tot juli van 2011 10,8 miljoen kubieke meter. De drie vorige maanden (februari tot april) werden 9,6 miljoen kubieke meter nieuwe gebouwen vergund. Dit is een stijging van 12,4%. Deze toename is echter niet te danken aan enkele grote projecten maar duidt eerder op een verhoging van het aantal vergunningen (+3,5%) met een proportioneel groter volume dan in vergelijking met de vorige maanden.

Ook het aantal vergunde renovaties van de niet-woongebouwen nam sterk toe met 13,3% tijdens dezelfde periode (van 1.265 naar 1.433).

De recentste trendindicatoren, die dateren van maart 2011, duiden op een stijgende trend zowel voor nieuwbouw als voor renovatie. Voor nieuwbouw blijkt uit de laatste brutocijfers dat deze positieve evolutie zich verder heeft gezet tot de maand april. De brutocijfers voor renovatie duiden op een verdere stijging tot en met mei.

Faillissementen: daling met 5,2%

Tijdens de periode van augustus tot oktober moesten 437 bouwbedrijven de boeken neerleggen. Dit is een daling van 5,2% in vergelijking met de vorige drie maanden. Dit is het gevolg van het lage cijfer opgetekend voor de maand augustus. In de maanden september en oktober waren de cijfers terug op hun niveau van de periode (154 faillissementen per maand). De recentste trendindicator van juni duidt wel op een stijgende tendens van het aantal faillissementen. Deze evolutie heeft zich, volgens de laatste brutocijfers, doorgezet tot minstens juli 2011.

Ook interessant