Bouw van het innovatiecentrum 'De grote beer' in Beernem

  BE   19 november 2018 Bron: Schüco
Bouw van het innovatiecentrum 'De grote beer' in Beernem
© Schüco International KG
Het bedrijf Telecom-IT besliste in Beernem een nieuw innovatiecentrum op te richten, dat de naam ‘De grote beer’ meekreeg. Het centrum werd speciaal ontworpen om kleine en middelgrote bedrijven te ondersteunen die actief zijn op het gebied van communicatie en technologie-integratie. Ambitieuze spelers op deze markt worden er bijgestaan op de weg naar meer innovatie en internationale groei.

Een kwaliteitsgarantie

Het project, dat meteen opvalt door de hoge graad van transparantie, zorgde voor twee grote uitdagingen: ten eerste de grote vrije overspanningen van de gevels op de begane grond die zich over twee verdiepingen uitstrekken zonder tussensteun. Ten tweede de hoogte van de kantelende ramen van de kantoren, die 2,80 m hoog moesten zijn. Schüco Belgium nam het leiderschap op zich voor de ‘gevels’ en begeleidde het project van bij de technische studie tot en met het assisteren van de fabrikant voor de productie en uitvoering ter plaatse. “Om de uiteindelijke kwaliteit van dit nieuw type gevels te garanderen, hebben we met de architect afgesproken om het schrijnwerk afzonderlijk te laten uitvoeren. Deze procedure stelde ons in staat om alleen verwerkers aan te trekken die in staat zijn om dit project in de beste omstandigheden te realiseren, en zo onaangename verrassingen op de bouwplaats te voorkomen”, zegt Kristof De Sadeleer. “Uiteindelijk nam het bedrijf van Antoon Decock uit Wevelgem het project aan, met een fantastisch resultaat.”

Bouw van het innovatiecentrum De grote beer in Beernem
© Schüco International KG

Transparantie als visitekaartje

Het gebouw bestaat uit verschillende grote glazen dozen die schijnbaar willekeurig bovenop elkaar zijn geplaatst. De vloeren en plafonds van elk van deze dozen zijn met elkaar verbonden door een massieve verticale wand, zodat grote platte U-vormen ontstaan. De andere zijden van de dozen zijn volledig transparant, wat voor overvloedig natuurlijk licht in de werkruimten en voor een buitengewoon gevoel van openheid en transparantie aan de buitenkant zorgt. De verschillen in volumes maken het mogelijk om de glazen gevels van de onderliggende doos te beschermen tegen directe straling van de zon, zonder gebruik te maken van zonweringen die aan de buitenkant van de gevels zijn aangebracht.

“De vorm van het gebouw vloeit rechtstreeks voort uit zijn functie”, zo legt Stijn Goethals, de architect van het project, uit. “De briefing van de klant was heel specifiek. We hebben dan ook een gebouw ontwikkeld dat aan alle gewenste criteria voldoet. Wij hadden het gebouw eerst ontworpen op een betonnen constructie, maar na overleg werd er besloten om een ​​stalen constructie te gebruiken, waardoor er meer prefabricage en een veel kortere doorlooptijd mogelijk was. Gezien de wens van de klant om het nieuwe centrum zo snel mogelijk te bouwen, hebben we ingestemd met dit voorstel. Het centrum werd uiteindelijk gebouwd in twaalf maanden, wat extreem snel is voor een gebouw met deze complexiteit”, vervolgt hij. Alle interne technologie en domotica zijn geïmplementeerd door de klant, logisch gezien die hierin gespecialiseerd is.”

High-tech gevels

“Toen ik contact opnam met architect Stijn Goethals om hem ons nieuwe gevelsysteem Schüco FWS 60 CV (Concealed Vent) voor te stellen, vertelde hij me meteen vol enthousiasme dat dit precies was wat hij zocht voor zijn project ‘De grote beer’, aldus zo zegt Kristof De Sadeleer, projectmanager bij Schüco Belgium. “De architect wilde een nieuw product gebruiken dat een grote regelmaat van het frame in de glazen gevels respecteert, terwijl openingen zo weinig mogelijk zichtbaar zijn. Het Schüco FWS 60 CV systeem integreert te openen delen op een volledig onzichtbare manier in profielen van slechts 60 mm aanzicht. Er is geen verschil in uiterlijk tussen een vaste beglazing en een te openen venster.”

“Omdat we een innovatiecentrum bouwden, leek het mij logisch om een nieuwe technologie te kiezen voor de gevels. Het Schüco FWS 60 CV systeem beantwoordde perfect aan deze criteria. Ons gebouw was inderdaad het eerste in België dat met dit nieuwe vliesgevelsysteem werd gebouwd”, bevestigt Stijn Goethals.

Bouw van het innovatiecentrum De grote beer in Beernem
© Schüco International KG

Een groen en efficiënt centrum

Het nieuwe kantoorgebouw is met zijn resoluut hedendaagse architectuur ook een mooi voorbeeld van duurzaam bouwen. Het energiezuinige gebouw is uitgerust met fotovoltaïsche panelen en een systeem voor warmteterugwinning. De verlichting, verwarming en airconditioning worden aangestuurd door een aanwezigheidsdetectiesysteem en de LED-verlichting wordt geregeld door middel van een programmeertijd, zodat deze zoveel mogelijk de natuurlijke verlichting simuleert. Dit type verlichting staat erom bekend dat ze de productiviteit en het gevoel van welzijn bevordert. Daarnaast wordt het vermoeidheidsgevoel aanzienlijk verminderd. Inbouwcontainers maken het sorteren van afval mogelijk. Herbruikbare materialen worden ter plaatse gerecycleerd en er zijn inzamelpunten voor batterijen, gsm en oude elektrische apparaten.

Een multifunctioneel gebouw

De 80 werkplekken, ingericht met ergonomisch designmeubilair, variëren van een klein kantoor tot een grote open en flexibele kantoortuin. Er is een goede voorziening van natuurlijk licht en akoestiek en de kantoren zijn uitgerust met de nieuwste technologieën: supersnelle wifi, glasvezel voor track data en data, audiovisuele communicatievoorzieningen, videoconferentieruimte, digitale borden ... De gemeenschappelijke ruimtes omvatten vergaderzalen voor maximaal 100 personen, ontspanningsruimtes en een bedrijfscafetaria. Een elektrisch laboratorium uitgerust met state-of-the-art technologieën is beschikbaar voor bedrijven om hun experimenten uit te voeren en hun producten te testen. Het gebouw bevat ook een logistiek centrum voor het ontvangen en verzenden van producten.

Een zorgvuldig gekozen naam

Ten slotte nog een woordje over de naam van het gebouw. Die werd niet willekeurig gekozen. Hij verwijst naar de gemeente waar het innovatiecentrum is gevestigd (Beernem) en wil, net zoals de sterren waaruit het sterrenbeeld grote beer bestaat, een ​​gidsend licht zijn voor de bedrijven die hun activiteiten verder willen ontwikkelen.

Lees ook:

Verstuur
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Loxone
  • bouwinfo