Nieuwbouw

Bouw nieuw schoolgebouw in Oostduinkerke van start

Afgelopen vrijdag hebben BuSO De Rozenkrans en BuBaO De Strandloper het officiële startschot gegeven voor de bouwwerken van hun campus. Voor de eerstesteenlegging werd een houten bekisting voor een zitbank gemaakt. Daarin stortte aannemer STRABAG op 13 februari beton, nadat eerste schepen Jan Loones daarvoor het startsein gaf. De leerlingen lieten tientallen ballonnen op. Het bouwproject met een oppervlakte van 2830 m² kadert binnen de publiek-private samenwerking Scholen van Morgen, een scholenbouwprogramma opgezet door de Vlaamse Regering.

Aan de Albert-I-laan in Oostduinkerke verrijst binnenkort een modern schoolgebouw voor het buitengewoon basis- en secundair onderwijs van De Strandloper en De Rozenkrans. Het gebouw komt er ter vervanging van een gedateerde sportzaal en schoolgebouw. Een nieuw klassengedeelte, sporthal en (overdekte) speelplaatsen zullen het resultaat vormen van het grootschalige bouwproject. De bouwwerken lopen vanaf 16 november 2014 en het einde is voorzien op 15 mei 2016.

Gesticht in 1920, nieuwbouw in 2016

De Rozenkrans werd al in 1920 gesticht door de zusters dominicanessen. Intussen oogden de oude sportzaal en het schoolgebouw voorbijgestreefd en voldeden ze niet meer aan de behoeften van de leerlingen. Een structurele oplossing drong zich op. Dankzij de instap in de publiek-private samenwerking Scholen van Morgen kwam het bouwdossier met een investeringskost van ruim 7 miljoen euro (incl. btw) in een stroomversnelling. Op 16 november 2014 is STRABAG (THV STRABAG-Züblin) gestart met de bouwwerken voor een nieuwe school. Oplevering van dit hedendaagse schoolgebouw, dat de vernieuwende pedagogische werking van de school ondersteunt, is voorzien in mei 2016. “Het nieuwe schoolgebouw zal ons toelaten om de komende jaren nog meer tegemoet te komen aan de onderwijsbehoeften van de leerlingen. We zullen uitstekende onderwijskwaliteit kunnen bieden in een mooie, comfortabele omgeving”, aldus Lieven Beheydt, directeur BuSO De Rozenkrans.



Functioneel schoolgebouw met sportveld op het dak

Evr-Architecten BVBA creëerde een ontwerp dat overeenkomt met de wensen van de schooldirectie. De sporthal en het ateliergebouw werden afgebroken om plaats te maken voor een nieuw klassengedeelte en sporthal. De klassen omvatten een houtatelier voor professionele arbeidstraining, zorg- en autiklassen met aangepast sanitair, kookklassen, crea-lokalen, een strijklokaal en andere ateliers. De leslokalen en administratieve ruimtes op de eerste verdieping zijn voorzien van terrassen die een overdekte speelplaats vormen. De sportzaal is half verzonken; zo kan op het dak een sportveld worden voorzien.

Een bouwproject van Scholen van Morgen

Via de publiek-private samenwerking DBFM Scholen van Morgen staan in Vlaanderen in totaal 165 nieuwbouw- en/of renovatieprojecten gepland over alle onderwijsnetten heen, goed voor 200 nieuwe of vernieuwde schoolgebouwen. Deze vennootschap staat in voor het ontwerp (Design), de bouw (Build), de financiering (Finance) en het 30-jarig onderhoud (Maintain) van de schoolgebouwen.

Verspreid over heel Vlaanderen werden reeds 56 bouwwerven opgestart. De eerste ‘school van morgen’, het GTI in Londerzeel, is al in gebruik genomen. “In 2015 bereikt het programma haar hoogtepunt. De doelstelling is om dit jaar meer dan 100 werven te hebben opgestart en minstens 15 scholen te openen”, licht Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits toe. In de provincie West-Vlaanderen investeert de DBFM-vennootschap in totaal bijna 250 miljoen euro voor 35 projecten scholenbouw.

Ook interessant