Nieuwe passiefschool GTI Londerzeel geopend

  BE   4 september 2014 Bron: Teema Architecten
Afgelopen maandag werd de nieuwbouw van het Gemeentelijk Technisch Instituut in Londerzeel (GTIL) officieel geopend door Minister-president van de Vlaamse Regering Geert Bourgeois en Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits. De passiefbouw van 4.400 m˛ is het eerste opgeleverde schoolgebouw in het scholenbouwprogramma Scholen van Morgen. Het ontwerp was in handen van TEEMA architecten in samenwerking met Bureau Bouwtechniek. Adviesbureaus Herelixka, de Munck Pascal, Johan Laere & Ass en Cenergie leverden eveneens hun bijdrage.

TEEMA Architecten verwierf het project in 2007 via een beperkte offertevraag onder supervisie van Vlaams Bouwmeester, als proefproject ter voorbereiding van het toen nog niet bestaande DBFM-programma.

Projectomschrijving

De inzet van het project was groot van bij het begin: het ontwerp van een op alle fronten duurzaam gebouw met een bijzonder laag energieverbruik en een grote belevingskwaliteit. De projectdefinitie vroeg naar het vervangen van de uitgeleefde paviljoenen door een uitbreiding van de bestaande werkplaatsen met werkplaatsklassen en labo's. Men wilde het gebouw ook een duidelijk eigen 'gezicht' geven naar de omgeving.

Tevens werd gevraagd naar een sporthal, een nieuwe eetzaal, een open leercentrum, de verplaatsing van het onthaal en de directielokalen, en een nieuwe fietsenberging. De nieuwe centrale ontmoetingsruimte wordt het hart van de school en kan dienen als polyvalente ruimte die – net als de sporthal en het open voorplein met basketbalring – tevens op wijkniveau kan worden ingezet.

Scholen van morgen - GTI Londerzeel
Teema Architecten

Architectuur

Het gebouw vormt een opvallende verschijning aan de buitenkant. Door de deels hellende gevels, de opvallende bloempotrode kleur en het patroon van de baksteenstrips, en door het speelse ritme van ramen en daken, geeft het de school een bijzonder gelaat.

Het patroon van de baksteenstrips wordt bepaald door de hellende gevels. Daar waar 2 patronen elkaar ontmoeten wordt de overgang geaakt door een oranjerood geschilderd decoprofiel. De vierkante raamopeningen worden omrand door fijne aluminium kaders.

Ook binnen is de school bijzonder, en wordt ingezet op een maximum aan belevingskwaliteit binnen het kader van de financiële en technische normen.

De centrale ontmoetingsruimte vormt het hart van het compacte passiefschoolgebouw. Het is de verbinding tussen de inkomhal, de sporthal, de administratieve lokalen, de bestaande schoolgebouwen en de werkplaatsklassen. De ruimte is volledig beglaasd met driedubbele beglazing aan de zijde van de speelplaats en ontvangt extra daglicht via de sheddaken op de verdieping, die het licht via de centrale vide naar beneden laten stromen.

Scholen van morgen - GTI Londerzeel
Teema Architecten

De ruimte krijgt een bijzondere kwaliteit door de speelse en met hout beklede volumes: enerzijds de refterbalie, anderzijds het hoge blobvormige volume met sanitair op het gelijkvloers en het open leercentrum op de verdieping. Ook de lockerkasten in berkenfineer vormen een warm element in de betonnen wanden. Ook de raamprofielen zijn binnen overal in wit-geolied hout.

De houten bekleding vormt samen met de plafondbaffles een akoestisch element in de ruimte, zodat de strenge akoestische eisen uit de outputspecificaties van Scholen van Morgen worden behaald.

De werkplaatsklassen, die grenzen aan de ontmoetingsruimte, vormen zelf een grote open ruimte, die geleed wordt door een met hout bekleed volume met daarin 8 instructielokalen, die via kamerbrede ramenuitkijken op de werkplaatsklas. Ook hier weer sheddaken en speelse vierkante ramen in de buitenwanden.

De sporthal kan je buiten de schooluren apart bereiken via de gang voor de blob, die kan worden afgescheiden van de centrale ruimte door witgelakte schuifhekken. De sporthal krijgt bijzonder scheerlicht langs de betonnen wanden langs de 2 lichtstraten in het dak. De wanden zijn deels bekleed met een zelfde houten bekleding als de volumes in de ontmoetingsruimte en dewerkplaatsklassen.

De vloer bestaat in alle ruimtes, met inbegrip van de sporthal uit een groene PU-gietvloer. Alle ruimtes staan met binnenbeglazing in mindere of meerdere mate in contact met de centrale ruimte.

Scholen van morgen - GTI Londerzeel
Teema Architecten

Een brede open trap in de vide van de ontmoetingsruimte leidt naar de verdieping met het open leercentrum, de klaslokalen en de leerkrachtenlokalen.

Het leerkrachtenlokaal biedt uitzicht op de speelplaats via grote vierkante ramen. Een bijzonder lokaal met grote ramen is het lokaal technieken dat in 4 ruimtes kan worden opgedeeld met mobiele schuifwanden.

De betonnen plafonds en wanden werden overal grotendeels in het zicht gelaten, voor een optimale thermische inertie. Ook de kanalen voor ventilatie en elektrische leidingen werden volgens die filosofie in het zicht gelaten.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo