Architectuur

Architecten kritisch over aanpak scholenbouw

Architecten kritisch over aanpak scholenbouw
`Scholen van Morgen, de publiek-private samenwerking voor de bouw van 165 scholen, legt te sterk de nadruk op juridische, technische en financiële zekerheid`, zegt Kati Lamens, voorzitter van de grootste Vlaamse architectenorganisatie NAV. “Dat maakt de projecten loodzwaar, inefficiënt en duur. Dus wordt op de bouw bespaard. De eindgebruikers zijn de grote verliezers.” De reactie komt er in aanvulling op de kritiek van het christelijk onderwijsnet in de krant De Tijd van dinsdag 23 september. NAV roept op tot overleg met de nieuwe minister van Onderwijs Hilde Crevits.

De nieuwe minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) kondigde bij haar aantreden in juli aan dat ze 500 miljoen euro vrijmaakt voor een tweede inhaaloperatie op het vlak van scholenbouw. NAV, de grootste Vlaamse architectenorganisatie, vraagt echter aandacht voor de pijnpunten van Scholen van Morgen, het eerste, reeds lopende scholenbouwproject. Dat werkt volgens de DBFM-formule. DBFM staat voor Design-Build-Finance-Maintenance: ontwerp, bouw, financiering en onderhoud van scholen worden als één pakket uitbesteed.

De voorgespiegelde aanpak leek veelbelovend. In een vroeg stadium komen bouwheer, architect, studiebureaus en aannemer samen in een bouwteam om tijdig hun kennis te verenigen en het project compleet door te lichten. Zo kunnen de partners samen zoeken naar efficiëntie, kostenbesparing en meerwaarde.

Weggegomd

Maar Scholen van Morgen blijkt daarin niet geïnteresseerd te zijn. De focus ligt zo sterk op het inbouwen van juridische, technische en financiële zekerheid voor de vennootschap Scholen van Morgen (een publiek-private samenwerking), dat de procedure loodzwaar, inefficiënt en duur wordt.

Het gevolg is dat de scholen steeds minder krijgen voor hetzelfde budget. Digitale borden en andere handige didactische, pedagogische en recreatieve uitrusting worden geschrapt. De slimme details die kinderen op de speelplaats uitdagen en tot actie aanzetten - richeltjes, niveauverschillen, banken, hellingen - worden weggegomd. De luifel of overkraging die een inkomdeur of schoolpoort omtovert tot een kleine, informele ontmoetingsplek, verdwijnt.

Gelukkig is het nooit te laat om te leren. Want vandaag al staan er nieuw te bouwen uitdagingen op het programma. Met welke formule gaan we de groeiende nood aan woonzorgcentra, ziekenhuizen en huisvesting invullen?

En daarnaast is dus de aangekondigde investering van 500 miljoen euro voor een tweede inhaaloperatie op het vlak van scholenbouw. Hopelijk levert Scholen van Morgen daarvoor nog wel iets op en hebben we ons lesje geleerd. NAV roept dan ook op tot overleg met minister Hilde Crevits om aanpassingen en oplossingen te vinden voor de tekortkomingen van het huidige systeem.

Voor het volledige opiniestuk van NAV-voorzitter Kati Lamens, klik hier

Ook interessant