Verbouwen

Bouw én klanten verdienen duidelijkheid over btw-verlaging sloop- en heropbouw

Bouw én klanten verdienen duidelijkheid over btw-verlaging sloop- en heropbouw
Vandaag geldt een tijdelijke btw-verlaging naar 6 procent voor afbraak en heropbouw. De maatregel loopt eind dit jaar af. Bouwunie pleitte al meermaals voor een verlenging, wat Europa ook toelaat. Het kernkabinet beslist vandaag of de komende dagen of het de maatregel zal verlengen. Bouwunie vraagt om de knoop eindelijk door te hakken. “Het is geen vijf voor twaalf, de klokken luiden al”, zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens.

“Onduidelijkheid is troef. Heel wat klanten stellen om die reden projecten uit, zo horen we van onze bouwbedrijven. We moeten vermijden dat van uitstel afstel komt.” De organisatie vraagt om de maatregel met nog minstens 2 jaar te verlengen. “Want”, zo geeft Bouwunie nog mee, “Het is vooral de klant die van de maatregel profiteert. Dankzij de btw-verlaging heeft hij meer budget over om te investeren in energiezuinige materialen of technieken. Niet onbelangrijk, gezien de stijgende energieprijzen waarmee we te maken hebben.”

Een aantal woningen zijn niet geschikt om te renoveren tot een energiezuinige of energieneutrale woning. De woning slopen en heropbouwen is dan vaak de enige keuze. Daarom is die maatregel ook zo belangrijk. En ze werkt, benadrukt Bouwunie. Dat blijkt nog uit een recente bevraging bij aannemers die regelmatig met het verlaagd btw-tarief werken. De helft merkt sinds de invoering een stijging in het aantal aanvragen. Maar één op drie vreest dat ze de huidige opdrachten niet tijdig volledig afgewerkt krijgen. Want er zit natuurlijk nog een periode tussen de beslissing van de klant en de uitvoering van de werken. Bouwbedrijven krijgen ook meer en meer signalen van klanten die hun projecten uitstellen omwille van de onduidelijkheid.

Ook interessant