Nieuwbouw

Bouw dienstencentrum Leiespiegel in Deinze van start

Op 13 maart 2014 vond het officiële startschot van de werken aan het nieuwe dienstencentrum Leiespiegel – huis van de Deinzenaar plaats. Het college van burgemeester en schepenen en de stads- en OCMW-secretaris van Deinze zetten samen de eerste symbolische spadesteken op de werfsite.

De creatie van de Britse architect Tony Fretton telt twee rechthoekige blokken. Het eerste gebouw omvat het administratieve gedeelte: het hoofdgebouw met vijf bouwlagen en een kelder. Loodrecht hierop staat het tweede gebouw: een kleiner paviljoen met raadzaal en onthaal. Het nieuwe gebouw maakt deel uit van het stadsvernieuwingsproject Deinze 2020 en bevindt zich aan de oevers van de Leie. De bouwschil omvat veel glas en Italiaanse natuursteen. Het complex zal bestaan uit kantoren, een archief en vergaderruimtes. Het mooiste plaatsje wordt voorzien voor de inwoners en bezoekers van de stad: er komt een cafetaria met Leiezicht in het dienstencentrum. De bezoekers en het personeel van het nieuwe complex zullen gebruik kunnen maken van een beperkt aantal ondergrondse parkeerplaatsen.

Synergie stadsbestuur en OCMW Deinze

In het te bouwen dienstencentrum Leiespiegel zetten het stadsbestuur en het OCMW van Deinze in op vergaande synergie en samenwerking om zo meer kwaliteit en bestuurskracht te kunnen bieden, met respect voor de eigenheid en de specifieke opdrachten van beide besturen.

Efficiëntiewinst, bundeling van expertise en een betere klantgerichtheid staan hierbij hoog op de agenda. Concreet zetten de centrale administratie van het OCMW (het secretariaat, de personeelsdienst, dienst ICT, dienst financiën en de dienst onthaal) en een gedeelte van het personeel van het Sociaal Huis (de sociale dienst, de dienst energie en wonen en de dienst schuldbemiddeling) de overstap naar het dienstencentrum.

Duurzaam, energiezuinig project

Strabag Belgium nv is verantwoordelijk voor perceel 1: de gesloten ruwbouw en afwerking van dit nieuwbouw project. 3.800 m3 beton, 6.000 m2 bekisting, schroefpalen met grondverdringing en 500.000 kg staal zijn nodig voor de realisatie. Het project heeft een zeer duurzaam en energiezuinig karakter en maakt gebruik van de modernste HVAC technieken. Stad Deinze investeert in een bodemenergie-opslag-veld (beo) om het gebouw milieuvriendelijk te verwarmen in de winter en te koelen in de zomer. Deze koelte en warmte wordt via een natuurlijk proces uit de bodem onttrokken. De plaatsing van hydraulisch verbonden buizen op 100 meter diepte geeft extra ondersteuning aan dit innovatieve initiatief. De gevels worden als “loggia’s” (open ruimtes, door zuilen gedragen) opgebouwd, die in de zomer omgetoverd worden tot een leuke buitenplek in de schaduw.

Ook interessant