Nieuwbouw

Bouw Haarlemmerplein eindelijk van start

Heijmans gaat eind volgende maand beginnen met de bouw van het project Haarlemmerplein in Amsterdam. De oplevering wordt over een jaar verwacht, tien jaar na de presentatie. De aannemer werd tweeënhalf jaar geleden door protesten van omwonenden gedwongen de bouw stil te leggen omdat het geplande complex met 69 woningen, 1200 m2 winkels en ruim 200 ondergrondse parkeerplaatsen niet binnen het bestemmingsplan paste.

Dat meldt Het Parool. De bezwaarmakende buurtbewoners, onder leiding van kunsthistoricus Paul Gofferjé, keerden zich tegen de in hun ogen te grote parkeergarage die autoverkeer aan zou trekken en tegen aantasting van de originele symmetrie van het plein door de bebouwing zelf.

Na tussenkomst van de Raad van State mocht Heijmans alleen de ondergrondse parkeergarage, waarvan de bouw al begonnen was, afmaken. Deze parkeergarage wordt geleverd aan de gemeente. Daarna bleef het stil. Na een beperkte aanpassing van het bestemmingsplan en vele procedures verder gaf de Raad van State uiteindelijk vorige zomer groen licht voor de rest van het project, dat is ontwikkeld door Heijmans Vastgoed.

Het wooncomplex, naar ontwerp van architect Dick van Gameren, dat uit geschakelde blokken bestaat, telt 47 koopappartementen waarvan de verkoop al is begonnen. Voor ouderen uit de omliggende buurt worden 22 sociale huurwoningen gebouwd, die door De Key worden afgenomen. In de plint komen winkels. Of daar ook een supermarkt komt zoals aanvankelijk de bedoeling was, is nog de vraag.