Nieuwbouw

Bouw Cultuurhuis Winschoten kan van start

Over een paar maanden start de bouw van het nieuwe Cultuurhuis in Winschoten. Dat heeft de gemeente Oldambt, waartoe de Groningse stad behoort, bekendgemaakt. In het door atelier PRO architekten ontworpen gebouw worden verschillende culturele instellingen samengebracht onder één dak.

Het Cultuurhuis komt op de plek van het inmiddels gesloopte theater De Klinker, en vormt een schakel tussen het centrum en toekomstige uitbreidingen van de stad. Het gebouw huisvest een theater, bibliotheek, school voor uitvoerende kunsten, lokale omroep, filmzaal en horeca.

De architecten van atelier PRO willen het programma op dynamische wijze verenigen. “Een compositie van verlichte witte vlakken, vloeiende vormen en het houten monoliet van de theaterzaal, vertaald zich in een sprookjesachtig decor voor het culturele leven van Winschoten”, zegt het Haagse bureau daarover.

Het gebouw sluit volgens de ontwerpers aan op de omringende bebouwing, maar onderscheidt zich via subtiele detaillering. “Door zijn horizontale geledingen, afrondingen, overstekken en bijzonder baksteendetaillering die herinnert aan het Gronings expressionisme, straalt het Cultuurhuis een krachtige eigenheid uit als nieuwe trots voor de stad”, meent atelier PRO.

Lees verder op Architectenweb.nl